intel
Brian Krzanich,vd Intel

Pc-försäljningen till företag som ersätter Windows XP har börjat ebba ut och det slår mot Intels resultat.

Chipptillverkaren rapporterade en omsättning på 12,8 miljarder dollar, under tisdagen. Omsättningen låg på samma nivå som för ett år sedan och under analytikernas förväntningar, enligt Thomson Reuters.

Intel pekar på minskad pc-försäljning till företagen, som dock kompenserades av en stark försäljning av servrar och andra datacenterprodukter. Redan tidigare hade Intel sänkt sin prognos för första kvartalet.

Vinsten för det senaste kvartalet, som avslutades den 28 mars, uppgick till 2 miljarder dollar, eller 0,41 dollar per aktie. Båda innebär en svag ökning mot fjolårets första kvartalet och är i linje med förväntningarna.

Företaget har skapat en ny affärsenhet, Client Computing Group, som rapporterade en omsättning på 7,4 miljarder dollar under senaste kvartalet, en minskning med 8 procent.

Datacentergruppen, som säljer Xeon serverprocessorer, klarade sig bättre. Omsättningen där slutade på 3,7 miljarder dollar, en ökning med 19 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Även Intels division för iot, sakernas internet, klarade sig bra,

Enligt IDC låg pc-försäljningen på den lägsta nivån under sex år.

Uppgraderingar från XP, där supporten upphörde i fjol, har minskat. Många företag väntar istället på Windows 10 innan de gör några inköp. Det operativsystemet väntas i slutet av året.