microsoft
Microsofts vd Satya Nadella säger att molntillväxten är mycket stark.

Microsoft rapporterar ett bättre resultat än väntat för första kvartalet, tack vare stark försäljning för molntjänster som Office 365 and Azure.

Omsättningen för kvartalet som avslutades den 31 mars, uppgick till 21,7 miljarder dollar, en ökning med 6 procent jämfört med för motsvarande kvartal i fjol. Analytikernas prognos låg på en omsättning på 21,1 miljarder dollar, enligt Thomson Reuters.

Vinsten uppgick till 0,61 per aktie, en nedgång med 10 procent på årsbasis, men långt över analytikernas prognos på en vinst på 0,51 dollar per aktie.

Microsoft uppger att resultatet hade blivit betydligt starkare om det inte hade varit för den starka dollarn som slår mot de flesta amerikanska företag.

Företagsinriktade molntjänster mer än dubblades jämfört med för ett år sedan. Även onlinetjänster som Bing och Xbox Live utvecklades starkt.

Däremot så drabbar den fallande pc-marknaden försäljningen av Microsofts Windows-produkter och kontorsprogrammet Office. Windows Pro-licenser, som säljs via pc-tillverkare minskade 19 procent.

I ett uttalande säger Microsofts vd Satya Nadella att företaget har haft en mycket stark tillväxt för alla företagets molntjänster.

Omsättningen från apparater och konsumentprodukter, som innefattar Office 365 Consumer, Xbox, Surface och Lumia-telefoner ökade 8 procent, till 9 miljarder dollar i omsättning.

Företagsförsäljningen ökade också, tack vare en ökning för Office 365, Azure och affärsystemsviten Dynamics CRM.