advania
Advanias vd Mikael Noaksson lovar offensiv och börsnotering.

IT24 har tidigare skrivit om att det tidigare Islandsägda bolaget Advania köpts loss av svenska Advinvest, med gamla WM-data-profilen Thomas Ivarson i spetsen.

Nu har Advinvest köpt ytterligare 32 procent av aktierna i Advania från den nuvarande isländska delägaren Enterprise Investment Fund, och äger därmed 92 procent av aktierna i bolaget

Målet är att Advania ska bli ett helägt bolag till Advinvest, men det svenskägda bolaget har fortfarande säte på Island.

Och det är också där nästa steg i utvecklingen ska ske. Planen är nämligen att genomföra en börsintroduktion på Reykjavikbörsens Nasdaq-lista under 2016.

– Vi är fortfarande starka på den isländska marknaden. Ambitionen är att vi gör en börsintroduktion under 2016, säger vd Mikael Noaksson som konstaterar att det kommer att bli mer offensivt från Advania framöver.

– Möjligheten att göra förvärv och att vara mer aggressiva är betydligt bättre nu. Under mina fyra år som vd har det mest varit omställning hittills, där vi gått från produktförsäljning till att sälja mer värdeadderande tjänster.

Samtidigt säger Mikael Noaksson att faktumet att tjänstefieringsresan redan är gjord utgör grunden för nysatsningen.

– Affären har visat sig fungera bra. Vi har gjort resan till att ha en mer kontraktbaserad försäljning i dag. Den resan började vi för fyra år sedan och vi vet att det skiftet är tufft, när man går från att få intäkterna direkt till att istället ha långa avtal. Nu blir det mer offensivt fokus, säger han och konstaterar att bolaget snart är heltäckande i Norden efter att en pusselbit till kommer på plats nu i dagarna.

– Vi har precis fått allt klart inför att vi ska öppna ett kontor i Danmark. Vi öppnar nu i dagarna och rekryteringen är i gång för fullt.

Idag har Advania cirka 300 anställda i Sverige och har också verksamhet i Norge och Island. Totalt har Advania idag drygt 1 000 anställda i de nordiska länderna. Den isländska koncernchefen Gestur G. Gestsson säger så här om framtiden.

– Detta är en viktig milstolpe för Advania. Den planerade börsintroduktionen i Reykjavik kommer att ge investerare möjligheten att satsa på ett internationellt it-företag med kunder över hela Europa, och investeringen från Advinvest understryker också tilliten till Advanias långsiktiga utveckling, säger han.

Advinvests ordförande Thomas Ivarson säger så här om bolagets planer:

– Vi ser en stor långsiktig potential i Advania. Att Advinvest får ett utökat ägande kommer att skapa goda förutsättningar inför en börsintroduktion på Island, och på sikt är ambitionen att notera Advania på Stockholmsbörsen, säger han.