visma
Øystein Moan och Visma fortsätter växa sin nordiska mjukvarujätte.

Det nya förvärvet innebär framför allt att Visma stärker sin roll rejält på den danska marknaden. Economic och Speedledger köps loss från Hg Capital, ett bolag som även äger en tredjedel av Visma.

– Jo, de är redan halvvägs in i familjen, konstaterar Vismas koncernchef Øystein Moan, som är rejält i förvärvstagen och alltså köper en av sina större konkurrenter.

– Nja, vi har inte varit så starka i Danmark, så jag kan inte säga att vi direkt varit konkurrenter, men Economic har en stark position i Danmark. De finns i Sverige också, men 90 procent av deras omsättning kommer från Danmark.

Ni gjorde ett danskt förvärv så sent som förra veckan, men det var bara uppvärmningen eller?
– Ja, det kan man säga. VI har samarbetat med TDJ i många år. Nu skulle grundaren gå i pension och valde därför att sälja till någon som kunder driva vidare företaget.

I princip all verksamhet inom Economic tas nu alltså över av Visma.

– Allt som har med Norden att göra går över till oss, säger Øystein Moan och påtalar att den del av Economic som jobbat mot Europa, bortom Norden, Baltikum och Nederländerna, inte ingår i förvärvet.

Han säger att Economic har ett fåtal anställda i Sverige, men att bolaget styrs helt från Köpenhamn. Däremot finns det en viktig del av förvärvet som härstammar från Sverige, och det är Speedledger, som i höstas köptes av Economic.

– Det är ett rent moln-erp-bolag som har tätt samarbete med många banker, framför allt Swedbank, säger Øystein Moan.

Den danska tidningen Computerworld uppger att prislappen ligger runt en och en halv miljard danska kronor.

– Det är inte officiellt, lyder dock Øystein Moans väntade svar på frågan hur mycket Economic kostade.

Planen framöver är att Economic och Speedledger ska fortsätta verka som fristående bolag under respektive varumärke, men som en del av Vismakoncernen.

I ett pressmeddelande säger Magnus Nilselid, vd på Speedledger, så här om den nya ägaren:

– Vi är stolta att Visma går in som majoritetsägare i Speedledger. Det ger oss möjligheten att investera långsiktigt och på så sätt skapa ännu större värde för våra kunder. Tillsammans har vi Vismabolag en unik och marknadsledande produktportfölj när det gäller saas-tjänster för landets småföretag och redovisningsbyråer.