sap
Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm och SAP:s Sverigechef Anders Schyllert är redo att kasta loss.

Partnerskapet innebär att mjukvaran Sailing Analytics från SAP ska installeras i alla båtar i tävlingen Allsvenskan Segling i år och nästa år.

Programmen ska hjälpa seglarna att få ökade insikter om hur de kan förbättra sina resultat.

Med hjälp av it-lösningar för visualisering av information och analyser blir det också möjligt för åskådare, fans, media och kommentatorer att följa tävlingarna direkt.

Tidigare har bland annat de tyska, danska och norska seglarförbunden och SAP:s Extreme Sailing team installerat tekniken.

– Tillsammans kan vi nå en större publik och göra de spännande momenten synligare för fansen och på det sättet stärka seglarsporten och seglarengagemanget i Sverige, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

SAP Sailing Analytics använder sensorer i segelbåtarna som ihop med gps-data och mätinstrument ger information om mängder av faktorer, däribland om lägen, hastigheter och distanser.

Med hjälp av verktyg för 3d-visualisering och realtidsstatistik kan den analyserade informationen även göras synlig för utomstående.

SAP Sailing Analytics ska bland annat användas på tävlingarna Allsvenskan och Mästarnas Mästare.

– Nu blir svensk segling mer tillgänglig och förståelig för en bredare och mer krävande publik, säger Anders Schyllert, Sverigechef på SAP.