emcGenom köpet utökar EMC sitt utbud av produkter inom molnet och virtualisering, och EMC avser att genom förvärvet hjälpa kunderna att flytta till molnbaserade tjänster, som ett alternativ till att köra datacenter i egen regi.

Virtustreams mjukvara används för att hantera den tyska programjätten SAP:s affärssystem S4 Hana så att detta kan köras som molntjänst.

Det köpta företaget bildar en ny affärsenhet på EMC. Rodney Rogers, som är vd för Virtustream, ska leda den nya enheten, som får namnet Cloud Services Unit och han rapporterar direkt till vd Joe Tucci.

Virtustreams mjukvara, Xstream, gör det möjligt att köra privata moln i multipla instanser med höga krav på tillförlitlighet.

Bland kunderna återfinns företag som Coca-Cola, livsmedelsföretaget Heinz och motorcykeltillverkaren Hess.

Sedan tidigare har EMC en stark position på virtualisering i form av programföretaget VMware. Virtustreams mjukvara används också för att utöka prestanda i VMwares lösningar.

I samband med köpet meddelar EMC att företaget ska införliva Xstream i sin hybridmolnlösning Enterprise Hybrid Cloud som gör det möjligt att köra privata och publika molntjänster parallellt.

EMC räknar med att köpet ska bli klart i september.