tdc
"Det är typiskt sådana här uppdrag vi vill ha, att leverera en totallösning till en samhällskritisk verksamhet", säger Erik Heilborn, vd på TDC Sverige.

Det blev TDC som blev den stora vinnaren när Trafikverket skulle upphandla ny kommunikationsmiljö.

TDC:s kontrakt, tecknat på fyra plus tre år, innebär att operatören ska leverera en helhetslösning till myndigheten, där det ingår bland annat mobiltelefoni, växelplattform, contact center, videokonferens, telefoner samt tillbehör.

Totalt har Trafikverket cirka 6 500 medarbetare och affärens uppskattade värde för de fyra åren beräknas ligga på 135 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada och stolta, men samtidigt ödmjuka inför det uppdrag det innebär att sköta hela Trafikverkets miljö. Men det är typiskt sådana här uppdrag vi vill ha, att leverera en totallösning till en samhällskritisk verksamhet, säger en nöjd Erik Heilborn, vd på TDC till IT24.

Att han får slå två av de värsta konkurrenterna på fingrarna är något han kommenterar på följande sätt.

– Delar av leveransen har varit hos Tele2 och andra delar har legat hos Telia. Nu har de valt att ha i en större omfattning med samma plattform och samma leverantör, säger Erik Heilborn.

Vad skulle du säga att det var som avgjorde till er fördel?
– Vår förmåga att leverera totallösningar för helheten. Sedan hade vi givetvis ett pris som båda parterna var nöjda med.

Det var ingen del i upphandlingen där ni stack ut extra mycket?
– Nej, jag tror som sagt att det handlar om vår förmåga att leverera helheten och naturligtvis att vi har starka referenser inom offentlig sektor sedan tidigare. Det har så klart betydelse.

Ni har redan ett liknande avtal med en liknande myndighet, Transportstyrelsen. Finns det några synergier att hämta där?
– Nej, Trafikverket upphandlar det de vill ha. Däremot är det väl högst sannolikt att de tittar på andra delar av offentlig sektor.

Enligt planen ska TDC redan under andra halvåret 2015 börja leverera mobiltelefoni, växelplattform, contact center, telefonkatalog och automatisk telefonist, inomhusnät, webbportal, telefoner och tillbehör, videokonferens, samtalspositionering samt ett mobilt lan.