hp
Meg Whitman, vd HP

Från och med den 1 november delas HP upp i ett företags- och ett pc-bolag, men redan i augusti kommer de båda bolagen att agera separat, avslöjar it-jätten.

HP:s ledning höll under eventet Discover i Las Vegas en dragning om hur uppdelningen ska gå till.

Den gigantiska separatationen består i att dela upp 2 800 applikationer och 75 000 api-er, programmeringsgränssnitt innan Hewlett-Packard Enterprise och HP Inc delas upp juridiskt den 1 november.

– Innan transformationen hade HP 50 000 servrar i sex datacenter. 5 000 it-anställda arbetar med övergången, säger John Hinshaw, teknik- och operativ chef under Discover-konferensen, till IDG News.

HP har jobbat med uppdelningen sedan den offentliggjordes i oktober. Arbetet är till 80 procent komplett, uppger Hinshaw, och därmed kan HP börja agera som två separata företag redan den 1 augusti.

Därmed får båda bolagen en chans att se över organisationen och identifiera problem innan den juridisk uppdelningen sker i november.

Meg Whitman blir som tidigare aviserat vd för HP Enterprise, medan Dion Weisler, som i dag är chef för HP:s pc- och skrivarenhet, blir chef för HP Inc.

Hinshaw talade däremot inte om det faktum att HP har gjort sig av med 50 000 anställda de senaste åren för att öka sin lönsamhet. I dagsläget har HP 300 000 anställda.

HP dokumenterar allt som sker så att erfarenheterna ska ska kunna delas med andra företag som genomgår liknande omorganisationer, inom ramen för HP:s tjänsteerbjudande.

Uppdelningen hade blivit ännu mer komplex om inte HP:s tidigare Randy Mott hade konsoliderat HP:s infrastruktur från 85 datacenter till sex.

– Vi tror att uppdelningen är den största hittills i sitt slag, säger Hinshaw