apoteaEfter att ha testat och avfärdat ett antal standardmoln från olika leverantörer, valde Apotea att drifta sin fysiska servermiljö hos Ipeer, som är en driftleverantör hos Teliaägda Cygate.

Bakom valet står en sammanvägning av ett antal faktorer, däribland support, avtal, pris och flexibilitet.

– Vi testade virtuella miljöer hos ett antal leverantörer, men ingen kunde leverera så prisvärd datakraft som var fallet med en dedikerad plattform, säger Apoteas teknikchef Anders Cserkut.

Apotea säljer hälso- och sjukvårdsprodukter helt via nätet. Sedan starten 2011 har Apotea ökat i omsättning som en raket, från 12 miljoner kronor första året till en halv miljard kronor i år, med en tillväxt i år på 80 procent, enligt den senaste prognosen.

Tillväxten ställer höga krav på skalbara servrar. Tidigare har Apotea haft problem med väntetiderna, bland annat när vid trafiktoppar i samband med reklamkampanjer.

– Vi kan hantera den ökade kundtillströmningen med snabba svarstider, samt testa på ett bättre sätt och ständigt förbättra detaljerna, säger han.

Den utlagda servermiljön är Windowsbaserad och innefattar redundanta webbservrar med innefattar SQL-databaser från Microsoft.

– Apotea vänder helt på gängse trender när de väljer egen logistik, egenutvecklade system och dedikerade servrar. De har lyckats fantastiskt bra, säger Erik Arnberg, marknadsansvarig på Ipeer.

I slutet av maj utnämndes Apotea till årets e-handel på konferensen Nordic Ecommerce Summit, för andra året i rad.