wipro
Wipros Nordenchef Carl-Henrik Hallström laddad för festligheterna på slottet.

I samband med det indiska presidentbesöket förra veckan hölls det en galamiddag på Stockholms slott, och det var gott om toppnamn från Sverige i form av kungahus, talman, regering, partiordföranden och näringsliv.

Bland näringslivstopparna fanns namn som exempelvis Ericssons vd Hans Vestberg, Sandviks vd Olof Faxander samt Håkan Buskhe från Saab.

– Det här är första gången det sker ett indiskt statsbesök i Sverige.
Presidenten hade ett antal ministrar med sig och en businessdelegation som tar med sig näringslivsperspektivet, säger Carl-Henrik Hallström om det indiska uppbåd som tagit sig till Stockholm, och sedermera även Göteborg.

Den indiska näringslivsdelegationen, vars uppdrag var att bygga bra relationer med Sverige, utgjordes av elva personer. Och i den startelvan var det en person som troligen hade något bättre koll på Sverige än övriga.

– Wipro fick representera det indiska it-undret, och jag som Nordenchef fick vara bolagets representant. Det var många från den svenska delegationen som tyckte det var lite roligt, och en del kom fram och berömde mig för att jag pratade så underbart bra svenska, skrattar Carl-Henrik Hallström och berättar vidare:

– Samtidigt blev det en bra dörröppnare, och som Nordenchef för Wipro är jag oerhört stolt att få representera Indien, och träffa både den indiska presidenten och det svenska kungahuset. Och på samma gång känner jag som svensk en oerhörd stolthet att det indiska näringslivet är så intresserat av Sverige.

Det var visserligen en del diskussioner om digitalisering och Wipros områden, där Norden ligger lång framme i förhållande till andra länder, men Carl-Henrik Hallström säger att störst fokus låg på hållbar utveckling.

Bland annat besökte den indiska delegationen Smart City i Hammarby Sjöstad, och hämtade inspiration där.

Miljöfrågorna stod också högt på agendan under seminarierna som hölls på andra sidan vattnet, på Grand Hotel.

– De indiska toppcheferna var oerhört intresserade av hur Sverige presenterades och hur vi jobbar kring förnybar energi. Med den enorma utveckling som sker i Indien finns det ett stort intresse av att bygga företagsbyar kring förnybar energi. Sverige har en kunskap inom området som vi gärna marknadsför i Indien, och Indien ser att vi har en enorm kunskap inom området. Det är lite kul att ett land med 1,2 miljarder invånare vill komma till ett land med 9 miljoner invånare för att etablera och utveckla relationerna, säger Carl-Henrik Hallström.