huawei
Tord Wingren, platschef Huawei Lund

Tanken är att bolagets skånska kontor ska fungera som ett nav för koncernens utveckling inom 5g.

Därför kommer personalstyrkan att utökas rejält. Huawei uppger att lokalytorna på Edison Park ska kunna husera drygt 55 anställda. Totalt i Sverige har Huawei runt 600 anställda. Det skriver nyhetstjänsten Rapidus.

− Vi kommer även ha kvar aktiviteter inom andra fält här i Lund, exempelvis inom teknik för smarta hem, säger platschef Tord Wingren till Rapidus.

Läs mer: Sony vill se innovationsnav i Lund

Lundasatsningen inleddes när Tord Wingren tog över som platschef 2012. Sedan dess har antalet anställda och konsulter utökats och bolaget har även gått med i klusterorganisationen Mobile Heights, där Tord Wingren även är styrelseledamot tillsammans med bland annat HiQ:s Skånechef Anna Kleine.

Ordförande i Mobile Heights är Pär Thuresson, vd för Sony Mobiles svenska bolag.

Huawei har även andra järn i elden i Lund. Bolaget kommer att satsa närmare 3 miljoner kronor på ett tvåårigt projekt med LTH, som kretsar kring nästa standard för mobilnäten, 5g.

Läs mer: Huawei satsar i Lund

Forskningssamarbetet är Huaweis första i Lund, men knappast det sista om man ska tro Tord Wingren.

− Huawei satsar på 5g i Lund. Det här är det första riktiga samarbetsprojektet med universitetet så det är lite av en kick-off. Vi ser möjlighet att hitta fler projekt framöver, säger Tord Wingren till Rapidus.