qbranch
Anders Harling blir marknadsansvarig på Axians, som gamla Qbranch heter från och med nästa vecka.

Att Qbranch byter namn är inte helt oväntat. I november köptes det svenska driftbolaget upp av franska koncernen Vinci Energies. Och det är också i deras nystartade it-bolag Axians som Qbranch nu ingår.

Anders Harling, som är marknads- och kommunikationsdirektör på Axians, hävdar att han inte är orolig att företagskulturen kommer ändras drastiskt.

– Man skulle kunna tro det, men det är en väldigt entreprenöriell organisation där besluten delegeras ner till de olika affärsenheterna. De olika företagen får jobba för sig själva och bestämmer själva.

En stor del av Qbranchs styrka har varit den lokala prägeln. Finns det inte en risk att den försvinner nu?
– Det ska vi inte tappa bara för att vi har bytt namn. Vi har ingen som sitter i Frankrike och pekar med hela handen, utan vi sätter våra spelregler själva.

Vinci Energies har 60 000 anställda på koncernnivå. It-delen Axians har 7 000 anställda.

Det hus Qbranch tidigare huserat i på Lilla Essingen ska rivas för att ge plats åt bostäder, och som en förberedelse för den nya situationen har bolaget redan flyttat sitt huvudkontor till Solna Port vid Hagaparken. På nordisk nivå är man inte heller ensam om att kliva in i Axians. Qbranch slås ihop med telekomtjänstebolaget Graniou, som är en del av samma koncern.

Totalt får det nya nordiska bolaget 600 anställda, av vilka cirka 400 kommer från Qbranch. Tillsammans har de tio kontor i Sverige och Danmark, och en omsättning runt 700 miljoner kronor.

– Vi tar med oss en stark historia och en lokal förankring men får nu dessutom ett mycket stort nätverk av it-kompetens runt över världen. Axians startar upp med en bra närvaro hos intressanta kunder, goda referenser, djupgående partnerskap med ledande aktörer såsom Microsoft och Cisco samt en stark organisation som erbjuder attraktiva tjänster, säger Anders Harling.

De två nya nordiska Axiansbolagen ska verka som två olika juridiska enheter. Qbranchdelen heter Axians IT och leds även fortsättningsvis av vd:n Stephan Andersson. Graniougänget har också kvar samma vd som tidigare, Kimon Konstantinidis.