chas
Chas Visual Management med vd:n Charlie Hansson ska tampas med stora konsultdrakarna om 1,6 miljarder kronor.

Kammarkollegiets stora upphandling av tjänster för informationsförsörjning och e-förvaltning inom offentlig sektor är nu färdig. Totalt blev det sju leverantörer som valdes ut i ramavtalet, som beräknas vara värt runt 400 miljoner kronor per år under de kommande fyra åren.

Ramavtalet börjar gälla tidigast den 10 november. Den vinnande konsultbolagsseptetten utgörs av CGI, Chas Visual Management, Evry, HiQ, Knowit, Pulsen och Tieto.

För ett mindre konsultbolag som Chas Visual Management, med ungefär 80 anställda och en omsättning på knappt 44 miljoner under fjolåret, är det så klart hedrande att vara med bland de stora jättarna.

Läs mer: Full pott för tre leverantörer i Kammarkollegiets mångmiljardupphandling

Vd:n Charlie Hansson säger att bolaget har lyckats bra med just den offentliga delen trots att man är ett i sammanhanget litet bolag.

– Vi har varit med i ganska många upphandlingar och arbetar mycket mot offentlig sektor. Det här är ett väldigt brett avtal, så det passar oss ganska bra. Vi är bara 80 anställda, men vi har ett stort partnernätverk med närmare 100 bolag, säger han.

De flesta partner är nischade specialistkonsultbolag inom exempelvis UX och testning, men i den här upphandlingen är den främsta partnern Bahnhof, som är Chas moln- och infrastrukturpartner.

– Vår infrastruktur uppfyller kravet Based in Sweden och vi är specialister på sekretess. Vi motarbetar aktivt läckor, industrispionage och andra angrepp som våra kunder vill slippa, samtidigt som vi självklart erbjuder en stabil miljö. Allt detta är så klart viktiga aspekter för Kammarkollegiet och offentlig sektor, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Läs mer: Sextett får dela på Kommentus molnmiljard

Partnernätverket är alltså en viktig anledning till att Chas kan konkurrera med jättarna. En annan del som Charlie Hansson lyfter fram är den egna produkten Oden.

– Det är beslutsstöd med realtidshantering som molntjänst, och riktar sig främst till tjänstesektorn, säger han.

Hur många avrop tror ni att ni kommer att få på ramavtalet?
– Det är jättesvårt att sia om. De andra bolagen är samtliga miljardbolag, så jag gissar att de redan gör många affärer och har många kontakter. Vi blir nog det lilla alternativet som kanske är lite mer snabbfotade. Vi får se, det blir spännande.