hp
Drar igen porten. De två HP-vd:arna Stefan Bergdahl, HP Inc, och Kjell Ahlzen, HP Enterprise, vid den vägg som nu byggs mellan de två HP-bolagen.

Redan i mitten av oktober kommer HP:s egen lilla Berlinmur att vara på plats. Då är det nämligen tänkt att gången, som utgör portalen ut från Frösunda, och som hittills gått mellan de båda bolagens lokaler, ska bommas igen helt.

Att gången spikas igen handlar dels om att betona vikten av att de båda bolagen Hewlett Packard Enterprise och HP Inc verkligen ska arbeta som separata enheter. Men det finns även tydliga regler om att två börsbolag måste ha olika lokaler.

– Ja, sedan är det väl bara Meggan som har nyckeln, säger Kjell Ahlzen, som kommer att vara svensk vd för den till antalet folk räknat största enheten, HP Enterprise.

HP:s vd Meg Whitman blir efter splitten vd på HP Enterprise och styrelseordförande i HP Inc. Men på svensk nivå är det inte tänkt att någon ska kunna gå mellan bolagen. Hur vattentäta skott det sedan blir i verkligheten återstår att se. De forna kollegorna finns trots allt bara ett övergångsställe bort.

Och trots den fysiska uppdelningen i två bolag kommer mycket att vara som tidigare. En uttalad plan är att man ska jobba nära varandra. HP-folket beskriver situationen med att man numera är ett garage för två bilar, en analogi som givetvis även anspelar på att bolaget grundades i ett garage 1939.

Läs mer: Så ska HP delas upp i augusti

Stefan Bergdahl, som blir Sverige-vd för HP Inc, säger så här om stämningen i huset inför uppdelningen, och att det som varit på gång så länge nu är på väg att slutligen bli verklighet.

– Jag upplever att alla är otroligt positiva till den här delen, framför allt eftersom man blir viktigare i den del man själv sitter i. Våra pc- och printsäljare kommer att känna sig ännu viktigare än vad de gör idag, säger han.

Vilket budskap går ni ut med till kunderna?
– Det är en ganska odramatisk händelse för kunder och partner eftersom vi i princip har agerat som två bolag i sex år. De flesta stora kunder har haft kundansvariga från båda bolagen. Så det blir egentligen ingen skillnad förutom att de får två leverantörer i sina system istället för en.

När det gäller det framtida arbetet mot partnerledet säger både Kjell Ahlzen och Stefan Bergdahl att HP ska agera på samma sätt som tidigare. Och just partnerarbetet är ett område där de båda bolagen hoppas kunna dra nytta av varandra genom att lyfta fram varandras produkter.

Läs mer: HP och Arista ska utmana infrastrukturjättarna

– Vi kommer att ha ett program där vi ser till att en partner till HP Enterprise ska ha fördel av att vara partner till HP Inc. Tanken är att man ska gynnas av att jobba med båda bolagen. Idag är det runt 90 procent av våra partner som gör det, säger Kjell Ahlzen.

hp
Nya mötesplatsen? Trots lyckta dörrar är det knappast några gigantiska avstånd som skiljer Kjell Ahlzens och Stefan Bergdahls bolag åt.

De stora nedskärningar som nyligen aviserades globalt kommer givetvis även att påverka Sverige. Men exakt hur de kommer att slå kan ingen av HP-vd:arna svara på i dagsläget.

– Vi har inte fått någon information om hur det ska drabba Sverige, säger Stefan Bergdahl.

Hans del, HP Inc, ska globalt skära ner personalstyrkan med 6 procent på tre år. Förutsatt att Sverige ska följa den globala siffran konstaterar Stefan Bergdahl att det inte lär bli några stora åtgärder. Med cirka 120 anställda i Sverige skulle det i så fall handla om sju tjänster på tre år för HP Inc.

– Det skulle nog kunna ske genom naturliga avgångar, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

September 2011
Léo Apotheker får sparken efter bara elva månader som vd på HP, efter att han bland annat gjort klart att han tyckte att HP borde fimpa pc-divisionen. Meg Whitman, som tog Ebay från garderoben till världsmarknaden, utses till ny vd.

Oktober 2011
Meg Whitman fastslår att HP inte tänker sälja pc-divisionen.

Mars 2012
HP slår samman pc- och skrivardivisionen och bildar den nya superdivisionen PPS.

Maj 2012
HP meddelara att man ska göra sig av med 27 000 medarbetare, motsvarande åtta procent av personalstyrkan.

November 2013
HP vänder till vinst när de rapporterar för sitt fjärde kvartal. ”Tack vare en förbättrad ledning och aggressiv kostnadshantering”, kommenterade Meg Whitman.

Oktober 2014
Nytt beslut i pc-frågan. Den här gången handlar det dock inte om att sälja av den delen, utan om att dela in bolaget i två delar, HP Enterprise och HP Inc.

Mars 2015
HP köper nätverksbolaget Aruba Networks.

Augusti 2015
HP börjar agera mot marknaden som två olika bolag, även om den formella splitten kommer att ske först i november.

September 2015
Dags för nästa stora nedskärning där upp till 33 300 tjänster kan komma att beröras.