På HP Enterprise lär dock nedskärningarna bli betydligt större. 10-12 procent är siffran som kommunicerats globalt, vilket innebär mellan 25 000 och 30 000.

I Sverige har HP Enterprise runt 1 000 anställda, enligt Kjell Ahlzen. Men han påtalar också att ingenting är kommunicerat än så länge kring hur nedskärningarna ska slå i Sverige.

– Enterprise har inte angett någon tidsaspekt, men tre år låter som en rimlig gissning. Vi vet inte hur det är kopplat till de olika affärsområdena, säger han.

Är det något område som gått dåligt som du kan tänka dig drabbas extra hårt?
– Jag vågar inte spekulera i det. Jag har för lite information i dagsläget, men det påverkas så klart av marknadsutvecklingen.

Vad säger då marknadsutvecklingen? HP Enterprise utgörs av fyra olika delar: infrastrukturplattform, hårdvara, tjänster och mjukvara. Vilken av dessa delar som drabbas hårdast i Sverige återstår alltså att se.

Som för alla andra bolag just nu är det molnet som är i fokus för HP. Och även om mycket av strategiarbetet sker globalt vill HP vara det lokala alternativet med hjälp av sina partner. Och det är där HP Enterprise ska bygga sin affär utifrån samtliga HP Enterprise-delar, men givetvis också med hjälp av datorer eller plattor från HP Inc.

– Vi vill bygga upp för våra partner så att de kan sälja infrastruktur och tjänster. Vi tror inte att man vill gå till Amazon eller Azure med allt, utan vi tror att man vill gå till mer närliggande folk som man har mer kontakt med, säger Kjell Ahlzen, som säger att HP och dess partner vill hjälpa till att bygga hybrida moln.

– Information är kundens viktigaste råvara och där ska vi hjälpa kunden att dra nytta av den. Vi vill leverera bra funktion. Det är många kunder idag som behöver hjälp med sin applikationsportfölj och vi har ett jättejobb att göra med att bygga cloud native-applikationer.

Som Computer Sweden har skrivit tidigare har nya affärsmodeller givit en ny typ av partner åt de stora it-jättarna. Och Kjell Ahlzen är optimist när han ser hur de två nya och nedbantade HP-bolagen ska axla de nya affärsmodellerna.

– Mängden data vi säljer blir knappast mindre. Idag är våra partner mer en service provider, där kunden kan köpa kapacitet. Som jag ser det har vi för första gången på länge en affärsmodell som stöder hur vi jobbar. En it-investering kräver inte längre lika höga startkostnader som tidigare, så nu kan vi göra affärer på riktigt.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

September 2011
Léo Apotheker får sparken efter bara elva månader som vd på HP, efter att han bland annat gjort klart att han tyckte att HP borde fimpa pc-divisionen. Meg Whitman, som tog Ebay från garderoben till världsmarknaden, utses till ny vd.

Oktober 2011
Meg Whitman fastslår att HP inte tänker sälja pc-divisionen.

Mars 2012
HP slår samman pc- och skrivardivisionen och bildar den nya superdivisionen PPS.

Maj 2012
HP meddelara att man ska göra sig av med 27 000 medarbetare, motsvarande åtta procent av personalstyrkan.

November 2013
HP vänder till vinst när de rapporterar för sitt fjärde kvartal. ”Tack vare en förbättrad ledning och aggressiv kostnadshantering”, kommenterade Meg Whitman.

Oktober 2014
Nytt beslut i pc-frågan. Den här gången handlar det dock inte om att sälja av den delen, utan om att dela in bolaget i två delar, HP Enterprise och HP Inc.

Mars 2015
HP köper nätverksbolaget Aruba Networks.

Augusti 2015
HP börjar agera mot marknaden som två olika bolag, även om den formella splitten kommer att ske först i november.

September 2015
Dags för nästa stora nedskärning där upp till 33 300 tjänster kan komma att beröras.