evry
Evrys Sverigechef Niclas Ekblad och IBM:s Sverige-vd Johan Rittner firar sitt nya storavtal.

IBM och Evry har tecknat ett nytt partneravtal och det handlar om en rejäl satsning. Evry uppger att man investerar 500 miljoner norska kronor för att IBM:s hybrida molnlösningar, baserade på Softlayerplattformen, ska installeras i Evrys datacenter.

IBM konstaterar att det är det är bolagets första Softlayeraffär i Norden och beräknar att avtalet är värt en miljard dollar, eller drygt 8 miljarder kronor, utslaget på tio år.

– Vi investerar så stora belopp för att ha bästa möjliga infrastruktur. Tidigare köpte vi hårdvara och mjukvara, nu sourcar vi det så här istället, så att våra kunder kan köpa it som en tjänst på ett mer omfattande sätt än tidigare, säger Evrys koncernchef Björn Ivroth.

Med nya ägarna Apax i ryggen genomgår Evry just nu stora förändringar, och Björn Ivroth återupprepar gärna sitt mantra: att det handlar om att göra som kunderna vill.

– Vårt mål har varit att ge den bästa möjliga servicen till våra kunder och med IBM:s teknik kommer kunderna att gynnas av att snabbare tillgång till molnbaserade tjänster, säger han och konstaterar att det är en helt ny typ av avtal.

– Detta har aldrig gjorts på hela jorden. Jag har personligen varit i New York med Apax styrelse och träffat IBM:s ledning och Ginny Rometty. Det här är ett partnerskap på global nivå. Det innebär också att IBM kommer att ta in vissa av våra lösningar inom bank och finans i sitt nätverk. Det handlar om att plocka ihop det bästa från olika världar. Den digitala transformationen ställer stora krav och just nu sker det en konsolidering där. Att vi i Norden har lyckats få till ett globalt avtal med IBM är fantastiskt. Vi tycker att det är otroligt roligt. Det blir tufft för våra kollegor att hänga med i det här tempot. Det är TGV nu och inte X2000.

När den första konkreta gemensamma affären i Sverige görs återstår att se, men enligt Sverigechef Niclas Ekblad är det inte alltför långt bort.

Läs mer: Caperio snuvar Atea och Dustin – här är veckans viktigaste it-affärer

– Vi har en del utestående affärer och offerter. Vi har jobbat med det här en längre tid. Vilken som blir den första affären hoppas jag få återkomma till snart, säger han och konstaterar att det främst handlar om storföretagsdriften som ska läggas hos IBM.

– Den regionala driften flyttas inte över, men vi har möjligheten att erbjuda det till våra svenska kunder framöver.

En tydlig och konkret effekt av det nya avtalet är också att 440 medarbetare i Norden och 140 i Indien byter arbetsgivare och tar klivet över till IBM. När det gäller de nordiska medarbetarna är det till största delen norsk personal som berörs, men det går definitivt inte obemärkt förbi i Sverige heller.

– Det är ett drygt hundratal som går över i Sverige, säger Niclas Ekblad.
Att Evry nu går all in på IBM kan förstås reta bolagets andra leverantörer. Men Björn Ivroth återkommer till att det här är vad kunderna vill.

Så ni kommer inte att bli IBM:s lydgossar nu och helt gå deras ärenden?
– Allt vi gör är kundfokuserat. Vill någon kund ha något annat så ska de få det.

Från IBM:s håll väljer man att kommentera sin nya nordiska storpartner så här:

– Norden har alltid legat i den tekniska framkanten. IBM:s it-infrastruktur och molntjänster utgör en perfekt bas för Evry, så att de kan utveckla och sälja mer avancerade molnbaserade lösningar till sina kunder, säger Martin Jetter, som har titeln senior vice president på IBM Global Technology Services.