emc
Hem till Dell igen. Mats Oretorps förra uppdragsgivare ser nu ut att köpa hans nuvarande.

Hur den stundande jätteaffären mellan Dell och EMC påverkar Sverige är naturligtvis på tok för tidigt att uttala sig om. Men en person som borde veta vad det handlar om är Mats Oretorp, i dag Sverigechef på EMC, men som snart troligen personligen får leva ut begreppet ur askan i elden.

Totalt hann han med nio år på Dell, med fem år i rollen som Sverigechef, innan han lämnade bolaget för att testa livet utanför it-branschen, som marknadschef på gymkedjan Sats.

Men de osynliga gummibanden drog honom först tillbaka till it-branschen, och EMC, och nu ser de alltså även ut att slunga honom tillbaka till Dell igen.

– Jag skulle ju pröva något annat när jag gick till Sats, men sedan händer det alltid spännande saker i den här branschen, säger han och påpekar att han inte kan kommentera affären från svenska EMC i dagsläget.

– Transaktionen är inte klar än, men jag kan konstatera att det är energifyllt här. Det är en spännande affär som jag tror är bra för våra kunder och bra för våra anställda och kulturellt ser jag det som en spännande resa.

Läs mer: Dell köper EMC för 550 miljarder kronor

Och personligen är han alltså väl bekant med båda bolagen, och fungerade under sin tid som Sverigechef på det då direktsäljande Dell som en av de största återförsäljarna av EMC:s produkter.

– Det är två bolag som har haft partnerskap som var väldigt framgångsrikt, och som kompletterar varandra. Det här är två bolag som jag känner väldigt bra båda två. Jag har trivts bra på det ena och bra på det andra, och tycker man att förändringar är kul, så är det här jättekul.

Vad han får för roll i den nya konstellationen om affären går igenom är naturligtvis inte klart än. Men att det finns gott om band mellan bolagen även i Sverige visas också av att han knappast är ensam från EMC-världen att slussas tillbaka till sin tidigare arbetsgivare.

Det gäller även andra tunga namn VMwares Sverigechef Per Gustafsson, EMC:s nordiska chef för Systems Engineer Ted Schönbeck, samt EMC:s försäljningschef Sebastian Törneman, som lämnade Dell för EMC så sent som i januari.