system verification
Hamdija Jusufagic, vd System Verification

Ehälsomyndigheten har valt testare

Sju bolag har valts ut av de 16 anbudsgivare som visade intresse för Ehälsomyndighetens senaste upphandling, tjänster för mjukvarutestning.

Totalt har myndigheten valt att göra sex olika it-tjänsteupphandlingar: Utveckling och förvaltning, It-drift, test, projektledning, arkitektur och It-säkerhet. I dagarna blev alltså testdelen av upphandlingen klar, och septetten CAG, System Verification, Knowit, Claremont, Cybercom, Softronic och Sopra Steria är de bolag som kommer att få göra avrop på ramavtalet.

Någon exakt siffra för vad avtalet är värt anges inte, men ifjol köpte Ehälsomyndigheten testtjänster för cirka 13,5 miljoner kronor. Det nya avtalet är tvåårigt, med möjlighet till förlängning med ett år i taget upp till två gånger.

Upphandlingen har genomförts separat från myndighetens övriga it, något som en av vinnarna, System Verifications vd Hamdija Jusufagic, ser som positivt.

– Vi tolkar detta som en signal på att Ehälsomyndigheten ser värdet i en oberoende part för kvalitetssäkring av mjukvara och vi anser att alla it-upphandlingar borde göras på samma sätt med tanke på den hastighet som samhällskritiska system utvecklas. Det handlar om validering av data, personlig säkerhet och effektivitet i systemen, säger han.

Nytt förvärvsdokument för Softronic

Konsultbolaget Softronic köper dokumenthanteringsaktören Dokumentkompetens. Bolaget har 15 anställda och en omsättning kring 8 miljoner kronor.

De tidigare ägarna till Dokumentkompetens har dock delat upp bolaget, vilket innebär att tjänster och kunder inom försäkringsbranschen flyttats till ett nytt bolag, Adminsure, och den delen ingår inte i Softronics köp.

Dubbeldrift för Basefarm

Driftleverantören Basefarm har tagit hem två större driftavtal.
Det ena gäller Universitets- och högskolerådet, UHR, som från och med januari anlitar Basefarm för att hantera de cirka 800 000 årliga ansökningarna.
Dessutom ska bolaget sköta Coop Medmera Banks betalningstransaktioner, samt den integrationsplattform som ligger bakom butikskedjans online-tjänster.

– Avtalet omfattar hela vår integrationsplattform, med alla betalflöden, online-tjänster för koncernens butiker och partner samt låneplattformen. Basefarm kommer därmed att drifta centrala system inom Medmera Bank, säger bankens cio Carita Weiss om affären.

Evry puttar ut CGI – får ny energi

Konsultbolaget Evry ska leverera löne- och personalsystem till Energimyndigheten. Det handlar om ytterligare ett avrop från det ramavtal Evry har med Ekonomistyrningsverket, och återigen ersätts rivalen CGI:s system Palasso med Evrys system Primula. Ordervärdet ligger på 2,4 miljoner kronor och innefattar licenser, tjänster och drift. Kontraktet sträcker sig till 2019 med möjlighet till förlängning.

Axel Johnson dubblar i Dustin

Handelskoncernen Axel Johnson verkar tro på Dustin. Bolaget meddelar idag att man genom det helägda dotterbolaget Ax Media dubblar sitt ägande i den numera börsnoterade it-återförsäljaren. Ytterligare motsvarande 10 procent av aktiekapital och röstetal köps in från tidigare ägaren Altor. Ax Media äger därmed 20 procent av Dustin.

Kopelman tar nydöpt Packetfront till börsen

Förre Microsoft- och Fujitsu-vd:n Peter Kopelman tar över som styrelseordförande I Waystream, de namn som bredbandsbolaget Packetfront numera verkar under. Dessutom plockas Helene Köhler, med ett förflutet som bland annat delägare i IT-Hantverkarna, in i styrelsen.

Det namnomsvidade bolaget ska nu under Kopelmans ledning blicka utanför Skandinavien och tar även sikte på att noteras på Nasdaq OMX First North.

Lumagate hämtar vd på Microsoft

Stefan Palm tar över som vd på svenska Lumagate. Han hämtas från bolagets viktigaste partner Microsoft, där han under 14 år uppges ha haft ett antal olika positioner inom försäljning och support.

– Jag har redan varit i it-branschen i mer än 20 spännande år. Det är inte mycket som tyder på att de kommande 20 åren blir mindre spännande. När jag städade ur mitt lilla skåp hos Microsoft hittade jag marknadsföringsmaterial från Dotnetlanseringen 2001, för webbaserade tjänster från året därpå och sedan det vi kallade Trustworthy Computing. Och i dag pratar vi om molnet, som på ett sätt är lite samma sak, men i en ny förpackning, säger den nya Lumagate-vd:n.

DGC har fiberpremiär hos SF Bio

SF Bio har förlängt sitt kommunikationsavtal med nätoperatören DGC. Det nya fyraåriga avtalet innebär också att SF Bios samtliga biografer och datahallar i Sverige ska uppgraderas från koppar- till fiberförbindelser.

– Trenden är tydlig. Allt fler av våra befintliga och nya kunder efterfrågar fiberbaserade nät, säger Mattias Wiklund, försäljningschef och vice vd för DGC.

Tele2 växlar med Hertz

Hyrbilsföretaget Hertz köper telefoni från Tele2. Mobila bredband, Tele2 Växel samt tjänsten Data-Bulk ingår, men även operatörstjänster, abonnemang, softphone, mobila- och fasta enheter samt en växellösning för Hertz callcenter i Arvidsjaur. Avtalet är skrivet på två år och beräknas vara värt 3,6 miljoner kronor.

Abou och Pulsen ny kommunal digitalduo

Abou och Pulsen gör gemensam sak i sitt arbete att digitalisera kommuner. De båda bolagen har dragit igång ett nytt partnerskap där Abous e-tjänsteplattform Automaten ska användas ihop med Pulsen Connections och Pulsen Performance.

– Efter att ha sett hur väl våra lösningar fungerar tillsammans hos några av våra gemensamma kunder, känner vi att det är logiskt att ta nästa steg och fördjupa samarbetet. För vår del innebär det ett sätt att effektivisera det digitala flödet som börjar i Automaten och som sedan ska vidare till många olika system inom den kommunala verksamheten, säger Abous vd Carl-Johan Ahde.