axians
Stephan Andersson lämnar nu Qbranch/Axians efter 14 år.

Som vi har skrivit tidigare har Qbranch bytt namn och från och med den 1 oktober är det alltså det nya namnet Axians som gäller.

Men alla verkar inte vilja vara med om resan under de nya franska ägarna. Enligt vad Computer Sweden erfar har det varit en del oro i leden på sista tiden, och en hel del gamla Qbranchare har sökt sig vidare.

I samma veva byter bolaget även ut sin vd. Stephan Andersson lämnar bolaget och Martin Stenström, tidigare vice vd, kommer framöver att vara vd för sourcingverksamheten, medan Granious vd Kimon Konstantinidis leder konsultverksamheten inom Axians.

Läs också: Miljarder att slåss om när staten ska handla upp it-drift

Stephan Andersson säger så här om vad som får honom att lämna bolaget efter 14 år.

– Jag är kvar som vd november ut. Sedan ska jag dra igång egen verksamhet den 1 december, men stannar som rådgivare en period och hjälper Martin Stenström, säger han.

Den nya verksamheten, som ännu inte har något namn, blir det tredje bolaget han drar igång. Han säger att det började med pc-återförsäljaren ID Network 1991, och därefter Qbranch Outsourcing 2001. Och nu är det alltså dags igen.

– Jag har närt en idé om att starta ett bolag igen, och jobba med mer verksamhetsnära frågor.

– Min idé är att sitta ner med ledning och affärsutveckling och se hur de kan jobba med sina visioner i sina bolag och se hur man med hjälp av it kan utveckla och digitalisera processerna på olika sätt.

Så det är ingen schism som ligger bakom att du slutar?
– Jag har varit där i 14 år och under de sista två åren har det varit mycket förändringar. Och det har varit en hel del jobb, men från och med 1 oktober är det nya bolaget på banan. Jag har lotsat bolaget hit, så nu är det dags för nästa fas, och då är det en bra tidpunkt att lämna över.

Får du några med dig från Qbranch till det nya bolaget?
– Nej, men däremot hoppas jag kunna bygga ett bra team.

Och han vill inte ange någon exakt siffra på hur många som har valt att lämna Axians. Men han konstaterar att det finns flera orsaker till avhoppen.

– Det är allt ifrån att vi har flyttat vårt kontor, till andra som inte tycker att strategin passar in. Men det har också varit en hel del duktiga människor som har börjat.

Läs också: Mats Oretorp tillbaka till ruta ett efter storaffären

I dag består Axiansstyrkan av cirka 600 personer, och den tidigare Qbranch-delen utgörs av drygt 400. Av dessa är cirka 350 anställda och 60–70 konsulter. På frågan hur det såg ut för Qbranch för ett år sedan konstaterar Stephan Andersson att bolaget har mellan 10 och 15 personer färre i dag.

Men den nya franska ägaren Vinci har inte bara belackare inom Axians väggar. Tvärtom är det många som är positiva inför nystarten, inte minst när man jämför med den tidigare ägaren, holländska Imtech, som var ett bolag i kris.

Det nyskapade stora ict-gänget inom Vinci, med 7 000 anställda, gör att det finns resurser på ett helt annat sätt än tidigare. Och Stephan Andersson säger att det är många som ser fram emot att sjösätta den franska elkoncernens nya strategi, som han beskriver så här:

– Strategin bygger framför allt på att vi ser smarta städer växa fram, och nu vill man få in det i projekten. Det går att hitta många samarbeten mellan de olika verksamhetsområdena.