sap
Chris Berry lämnar Oracle för att gå tillbaka till rivalen SAP.

Efter två år som Sverigechef på Oracle byter Chris Berry sida och går över till den tyska konkurrenten.

Från och med i går kan han nämligen titulera sig som Sverigechef på SAP. Det innebär att han kommer att basa över SAP:s samtliga produkt- och tjänsteområden gentemot SAP:s svenska kunder. I den rollen ersätter han Anders Schyllert, som lämnat SAP för att gå till 4C Strategies, där han tillträder en position som vd och delägare den 11 november.

Läs också: Oracle släpper ny superprocessor

Totalt blev det sju år på Oracle för Chris Berry. Innan dess har han varit på bolag som HP, ABB och Acando. Och han är inte heller obekant med den tyska mjukvarujätten. Mellan 2002 och 2004 hade Chris Berry nämligen en roll som försäljningschef på SAP.

Och han konstaterar att det är ett annorlunda SAP idag jämfört med hur det var då.

– Absolut. SAP är inte det SAP som det var för tolv år sedan. Men jag är också en annan person än vad jag var då. Det är en mer erfaren och garvad Chris Berry som kommer hit, säger han.

Vad var det som lockade dig tillbaka?
– Många saker. SAP har alltid legat nära hjärtat och inte minst lockade resan de är inne i nu med alla stora kunder och alla lösningar som finns här. När jag fick möjligheten att leda det i Sverige krävdes det ingen lång fundering. Oracle är också ett starkt företag, men SAP har sitt dna i applikationssidan, och det är där jag har mitt ursprung och min uppväxt.

Hur känns det att på ett så tydligt sätt gå till en konkurrent?
– Jo, visst konkurrerar vi, men det finns många andra leverantörer också som vi båda två bevakar. Jag har varit sju år på Oracle, så det känns bra. Nu gäller det att vara snabb in i framtiden.

I våras, i samband med beskedet om att Oracle skulle, flytta passade Chris Berry på att såga Kista och konstatera att området har gjort sitt. Och nu hinner han alltså rymma därifrån innan Oracle, som flyttar till de nya lokalerna i Solna under december.

– Ja, Oracle flyttar ju också snart, så det var inte därför. Men att SAP sitter mitt inne i stan tycker jag så klart är ännu bättre. Och jag står fast vid att Kista har gjort sitt, både för mig och för Oracle. Det känns som de behöver tänka lite nytt där.

Läs också: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?

I sin nya roll rapporterar Chris Berry direkt till Norden- och Baltikumchefen Jan Thorell.

När Oracle nu står utan Sverigechef kliver Anders Bovaller in som tillförordnad, en roll som han kommer att ha till dess att en ersättare finns på plats. Enligt svenska Oracle pågår rekrytering just nu.