king
Svenskgrundade King säljs nu för 50 miljarder kronor.

Styrelsen för King Digital Entertainment, som framför allt är känt mobilspelsuccén Candy Crush, har accepterat budet. Det framkommer i ett pressmeddelande. Nu väntar aktieägar- och domstolsgodkännanden, innan affären ska bli helt klar, vilket enligt planen lär bli till våren.

Budet ligger på 18 dollar per aktie. Det ger ett totalvärde för King på 5,9 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 50 miljarder kronor.

King ska även under de nya ägarna fortsätta som ett fristående bolag. I pressmeddelandet konstateras att den nuvarande ledningen, det vill säga vd Riccardo Zacconi, den kreative chefen Sebastian Knutsson samt den operativa chefen Stephane Kurgan samtliga har kvar sina roller.

Läs också: King öppnar ny studio i Stockholm - ska hitta nästa Candy Crush

Activision är främst känt för sina krigsdataspel för spelkonsoler, och ägs till största delen av Yahoo Finance Vivendi och Fidelity.

– Vår kombinerade omsättning och vinst befäster vår position som världens största och mest lönsamma bolag inom digital underhållning. Med ett kombinerat globalt nätverk med mer än en halv miljard aktiva användare i månaden är vår potential större än någonsin, konstaterar Activisions vd Bobby Kotick.

King har idag spelstudior i Stockholm, Bukarest, Malmö, London, Barcelona, Berlin, Singapore och Seattle, samt finns representerat med kontor i San Francisco, Seoul, Tokyo, Shanghai och på Malta.

En som reagerat på affären är Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson, som själv jobbade på King innan han blev multimiljardär: