hans vestberg
Ericssons vd Hans Vestberg.

Det som har varit många infekterade patentstrider ser nu ut att ha nått en lösning. Ericsson skriver idag i ett pressmeddelande att man kommit överens med Apple om ett globalt patentlicensavtal.

I det nya avtalet har parterna komit överens om en korslicens som täcker patent avseende båda företagens standardessentiella patent, vilka bland annat är mobila standarder som gsm, umts och lte.

Dessutom täcks även en del andra patenträttigheter in. I och med att avtalet tecknats är nu alla pågående rättstvister avseende patentintrång mellan de båda företagen över.

Läs också: Nu fortsätter Ericssons Applefajt i Europa

De pågående bataljer som nu läggs ner är utredningen av US International Trade Commission, pågående stämningar i US District Court for the Eastern District of Texas och US District Court for the Northern District of California samt rättegångar i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Företagen kommer framöver istället att samarbeta inom områden som 5g-utveckling, trafikkontroll av videonät och optimering av trådlösa nätverk.

Ericsson uppskattar att bolagets patent- och licensintäkter för helåret 2015 kommer att uppgå till 13-14 miljarder kronor. Denna siffra inkluderar dels effekterna från Apple-överenskommelsen, men även patentaffärer med andra licenstagare har tagits i beaktning.

Läs också: Uppgifter: Cisco vill köpa Ericsson

Det var i februari som Ericsson stämde Apple för patentintrång. I april sade Ericssons vd Hans Vestberg att ambitionen var att lösa tvisten utanför domstolarnas väggar.

– Vi är glada över det nya avtalet med Apple, vilket banar väg för båda företagen att fortsätta fokusera på att få ut ny teknik till den globala marknaden, och öppnar upp för fler gemensamma affärsmöjligheter i framtiden, kommenterar Kasim Alfalahi, ansvarig för Intellectual Property på Ericsson, saken i pressmeddelandet.