avanade
Åsa Arvidsson blir ny svensk vd på Avanade.

Konsultbolaget Avanade, som ägs av Accenture och sin viktigaste partner Microsoft, har varit verksamt i Sverige sedan början av 2000-talet. Men den lokala närvaron har inte alltid varit den främsta.

Men det ska det bli ändring på nu. Det säger i alla fall den nyrekryterade Sverige-vd:n Åsa Arvidsson. Hon började vid årsskiftet och har tidigare jobbat på IBM i olika roller under 13 år, senast som kundansvarig för ”ett globalt detaljhandelsföretag”.

Avanade leddes även tidigare av en före detta IBM-chef, Leif Lindqvist, som var inne temporärt och lämnade i somras. Sedan dess har förra Steria- och Capgeminichefen Kari Forsén tagit över som Nordenchef. Och nu har man alltså även en vilja att bli mer närvarande lokalt och har därför tillsatt fyra vd:ar i de nordiska länderna.

– Vi är inne i ett spännande skede. Det är ett bolag som har vuxit upp och blivit tonåring nu, nu siktar vi på att expandera både i Norden och globalt, säger Åsa Arvidsson, som alltså kommer att leda det svenska bolaget.

I dag har bolaget ett hundratal anställda i Sverige, och 27 000 globalt. Åsa Arvidsson säger att bolaget planerar att växa den styrkan i år, men något exakt antal vill hon inte ge.

– Vi har bra förutsättningar att växa och leverera mer värde för våra kunder framöver. Det är nu viktigt för oss att lyfta fram bolaget och profilera oss bättre. Vi brukar säga att Avanade är branschens mest välbevarad hemlighet, säger hon.

Hon säger att Avanade i Sverige gått från att konkurrera med mindre lokala Microsoftleverantörer till att konkurrera med de större konsultbolagen på den svenska marknaden. Exakt hur man ska bli synligare och vad marknaden kan förvänta sig av bolaget framgår inte, utan enligt Åsa Arvidsson är man just nu i förberedelsefasen.

– Avanade har gått från att leverera de flesta projekten via Accenture till att idag stå på egna ben som digital partner. Vi har idag ett flertal större partnerskap där Avanade särskiljer sig på marknaden genom att vi både jobbar strategiskt med våra kunder och kan realisera lösningarna tekniskt. Vår grund vilar på Microsofts plattformar och vi har stark ställning globalt, säger Åsa Arvidsson.