Det konsolideras friskt i branschen. Det är inte bara Telecomputing som fått nya ägare i veckan.

Enfo köper SAM-bolag
Finskägda Enfo har också öppnat plånboken och köpt Next Improvement, som jobbar med service asset management, SAM, mot nordiska industribolag, och ligger bakom underhållssystemet Rejus. Bolaget, som har kontor i Skövde och Västerås, blir nu en del av Enfokoncernen. Hur och om Enfo kommer att lyckas krysta in ett z i namnet återstår att se.

– Det som är framträdande för Next Improvement är deras djupa verksamhetskunskap inom domänen. En kompetens som vi ser är högt eftertraktad på marknaden och som kompletterar vår kompetensbas idag, säger Henrik Nyström, som är SAM-ansvarig på Enfo.

affärer

Orango får ny huvudägare
Den Malmöbaserade affärssystemkonsulten Orango har fått nya ägare i veckan. Drygt 50 procent av bolaget har sålts till det privata investeringsbolaget Sobro, som även är ägarpartner i Candidator. I samma veva har man även valt att bredda ägandet bland medarbetarna. Ledningen blir dock kvar som vanligt, och vd Håkan Wallberg kommenterar affären så här:

– För att ta nästa steg i vår utveckling och expansion så är jag övertygad om att detta är rätt väg att gå. Nu får vi en tydlig majoritetsägare men även möjlighet att bredda ägarskapet och erbjuda fler medarbetare delägarskap vilket känns jätteroligt.

Läs också: Vd-byte på Proact – här är helgernas hetaste it-affärer

Distil köper Sentorbolag
Svenska Scrapesentry, som knoppades av från säkerhetsbolaget Sentor under 2015, köps nu upp av Silicon Valley-baserade Distil Networks, som jobbar med att försvara webbplatser från bot-attacker.

– Tillsammans med Distil bygger vi en plattform som kan användas för en bredare målgrupp. Alla kunder kommer att dra nytta av våra team inom forskning och utveckling, säger Martin Zetterlund, vd för Scrapesentry och grundare av Sentor om förvärvet.

Rusta plockar in mer Evry
Rusta utökar och förlänger sitt åtagande med Evry, som blir handelskedjans it-partner. Sedan tidigare har Evry levererat drift- och förvaltningstjänster för IFS Applications. Nu har ett nytt tre- plus tvåårigt avtal tecknats, värt cirka 17 miljoner kronor. Numera ingår även klient- och licenshantering, serverkapacitet och drift samt att konsultbolaget tar över ansvaret för ett 15-tal olika delsystem inklusive Citrix.

– Rusta är inne i en mycket expansiv fas med sikte på nya marknader. Genom att samla driften hos en helhetsleverantör minimerar vi nu risken för att någonting faller mellan stolarna, säger Päivi Redig, it-chef på Rusta.

Microsoft byter Surfaceboss
Microsofts ansvarige för plattan Surface, Joakim Karlén, lämnar sitt uppdrag för en roll som produktchef på Tobii. Hans ersättare i rollen som svensk ansvarig för Surface blir istället Sebastian Gode, som är en intern rekrytering.

Göteborg nästa för Cygni
Konsultbolaget Cygni ska under våren öppna ett kontor i Göteborg. Den nya västliga verksamheten kommer att ledas av Ann-Sofie Rolandsdotter. Hon tillträder sin tjänst den 1 april, och kommer att få hjälp av teknikchef Mikael Nitell, som idag är stationerad på Cygnis Stockholmskontor.

– Vi ser verkligen fram emot att få slå upp portarna till det nya kontoret. Göteborg är en fantastisk stad med en stor mängd framgångsrika och spännande företag som vi hoppas få samarbeta med framöver, säger Cygnis vd Jon Persson.

Läs också: Slakten på Sony Mobile blev en boost för Skåne – "Regionen har fått ett lyft"

Klart med ny vd på Netadmin Systems
Mats Ekelund har utsetts till vd för Netadmin Systems. Han tar därmed över efter den tillförordnade vd:n Olle Hillström. Den nya vd:n kommer närmast från en befattning som divisionschef på Powel och har dessutom ett förflutet på Sogeti och Scala.

Ateas koncernchef får avlastning
Atea har till slut gjort klart med en ny Norge-vd. Det blir en erfaren räv, Michael Jacobs, som tar över i vårt västra grannland. Han kommer närmast från rollen som Microsoft-vd i Norge, och har tidigare även lett Dell i Sverige, Norge och Danmark.

– Vi är mycket nöjda med att kunna utse Michael Jacobs till vd för Atea Norge, säger Steinar Sønsteby, som själv innehaft rollen parallellt med sin koncernchefsroll sedan april.

Hälsoavtal för Barium
Hälsokedjan Life tar hjälp av svenska mjukvaruföretaget Barium att ta fram processer för sitt produktutvecklingsarbete.

– Det är ett företag med ett stort antal produkter och med ett sortiment som ständigt utvecklas och uppdateras med nya produkter. Med Barium Live kommer Life kunna skapa applikationer som kompletterar deras befintliga systemarkitektur, säger Barium-vd:n Johan Made.

Telia hämtar in Tele2-chef
Anders Olsson blir ny operativ chef och chef för Global Services & Operations (en sammanslagning av enheterna Technology och Commercial) på Teliasonera. Han kommer även att ingå i koncernledningen. Han har en lång karriär på Tele2 bakom sig, senast i rollen som ansvarig för strategiska projekt. Han börkar på Teliasonera den 8 juli.

– Han kommer att bidra med det ledarskap och den erfarenhet som behövs för nästa fas i formandet av Teliasonera, säger vd Johan Dennelind.

Teliasonera har också presenterat de namn som föreslås till styrelsen vid bolagsstämman den 12 april. Som nya namn föreslås Ratos vd Susanna Campbell, tidigare Aftonbladet-vd:n Anna Settman och brittiska telekombolaget EE:s vd Olaf Swantee.

It-chef tar över vd-stolen på Aptic
Knut-Eirik Storsul är ny vd och koncernchef på Aptic från 11 januari. Han kommer närmast från Lindorff, där han var vice vd och global it-chef. I samma veva tar avgående vd Susanne Bruce klivet över till att bli arbetande styrelseledamot.

– Jag har som kund lärt känna Aptic, dess ägare och styrelse samt arbetat med produkterna över en längre tid. Jag ser verkligen fram emot möjligheten att få fortsätta utveckla framtidens Aptic tillsammans med övriga teamet, säger den nya vd:n i ett pressmeddelande.

Färgglatt för Consid
Konsultbolaget Consid har tecknat ett ramavtal med färg- och kemibolaget Akzo Nobel. Uppdraget blir att ta hand om bolagets databaser, som hanteras med ett SQL-team. Ramavtalet omfattar hela Akzo Nobel-koncernen och innefattar konsulttjänster inom bland annat mjukvaruutveckling och implementationsprojekt.

– Vi ser fram emot att samarbeta med dem i deras vidare förädlingsprocess och hoppas på ett långsiktigt samarbete, säger Consids vd Peter Hellgren.

Qualcomm och TDK gör gemensam sak
Qualcomm och japanska TDK drar igång ett samriskbolag som ska tillverka radiochip för bland annat mobiltelefoner, robotar och drönare. Det skriver Bloomberg News.

Qualcomms investering uppgår till 1,2 miljarder dollar och bolaget får därmed en ägarandel på 51 procent i det nya bolaget, som fått namnet RF360. Qualcomm har också en option på att köpa TDK:s andel i framtiden.

Bareapp lagrar i Lund
Netappleverantören Bareapp blir huvudleverantör för datalagring och support till Lunds kommun efter att ha vunnit en upphandling. Bareapps lagringsmiljö är baserad på flashteknologi samt en hybridlösning av flash och traditionell disk. Avtalet sträcker sig fem år framåt och innebär även att Bareapp kommer att stå för support för kommunen.

– Med vår produkt Netapp kan kommunen uppgradera sin lagringsplattform på ett smidigt sätt, samtidigt som man får betydande mervärden vad gäller support, säger Mongkol Persson, ansvarig på Bareapp i södra Sverige.