Kista
Foto: SgtSON (CC)

Idag meddelar Kista Science City att de vill styra upp stadsmiljön i det som kallats stadens it-mecka. Området ska snyggas till genom bättre samarbete mellan de olika fastighetsägarna.

– Inledningsvis finns många lågt hängande frukter. Bland annat måste olagliga gatupratare tas bort, trasiga kantstenar fixas till samt buskage och grönytor hållas efter bättre. För att få det att ske krävs bättre samverkan och tydligare styrning, säger Johan Ödmark, vd på Kista Science City.

Läs också: Oracle lämnar Kista med en känga: "Kista har gjort sitt"

Har ni skrämt bort företagen tidigare?

– Nej, tvärtom pekar det uppåt. De riktigt stora bolagen kanske har blivit något färre, men det är fler små och mellanstora bolag idag. Det är fler som jobbar i Kista idag jämfört med för några år sedan. Men nu vill vi shejpa upp det vi har. Jag skulle säga att ryktet om Kistas död är betydligt överdrivet.

Johan Ödmark pratar om att det är flera stora projekt på gång, som tvärbanan, och att tunnelbanan ska byggas ut till Järfälla. Men han påtalar också att de planerna paradoxalt nog kan vara en förklaring till att det blivit lite stökigt.

Läs också: Följ med till garaget där Ericssons anställda leker startup

– En tydlig paradox är Kistagången. Tvärbanan ska gå där, så nu gör ingen några stora investeringar där, eftersom det ändå ska komma en tvärbana dit.

En annan del av Kistaplanen har IT24 skrivit om tidigare, nämligen att IBM är på väg att lämna sitt klassiska hus, där det istället ska byggas bostäder.

– Mellan IBM och Nodhuset kommer det att byggas cirka 3 000 bostäder. Dessutom kommer parkeringsytan att bebyggas. Totalt är det 5 000 nya bostäder som ska byggas.