dell
Stefan Alariksson, vd Dell Sverige.

Pc-marknaden har haft det rejält tufft de senaste åren, och den tidigare stabila servermarknaden har pendlat fram och tillbaka. På svenska Dell gläds man åt att det, för egen del, pekar uppåt på båda fronterna i dag.

Men det är så klart en annan sak som är den stora snackisen på det svenska huvudkontoret i Solna. För under fjolåret blev det officiellt att den största it-fusionen någonsin står för dörren, där Dell köper EMC för ofantliga 550 miljarder kronor.

Läs också: Michael Dell: ”Vi är väldigt mycket i pc-branschen”

Det är en minst sagt gigantisk investering som ska hämtas hem. Och även om affären inte beräknas vara klar förrän i oktober finns det en hel del frågor kring hur sammanslagningen mellan bolagen kommer att bli. Inte minst blir det spännande att se hur EMC, med sina dyra lagringssystem för större företag, ska tryckas in i ett pc-bolags organisation.

Där konkurrenter, som exempelvis HP och Fujitsu, knappast lyfter fram pc:n utan hellre vill se sig själva som tjänstebolag, så sticker inte Dell under stol med att pc och servrar är grunden i verksamheten.

– Det viktiga för oss är serverhallen och skrivbordet. Det går i linje med den globala strategin och prylar är vårt kärnområde. Vi fortsätter att driva och lyfta pc:n. Om det sedan viker något kvartal är inte viktigt, säger Sverige-vd:n Stefan Alariksson.

Och medan Solnagrannen några hundra meter norrut, HP, valt att klyva sitt bolag i två delar siktar nu Dell på att göra tvärtom, det vill säga integrera ett annat jättebolag i sin verksamhet. Och när det gäller den framtida strategin kommer pc:n också att vara viktig, men det som framför allt ska lyftas då är bredden.

– Vi har ambitionen att vara den enda helhetsleverantören inom it, där man ska kunna knyta ihop allt. Vi ser it som en helhet, det är så vi vill jobba. EMC blir ett tillskott till oss på ett historiskt sätt, och de sitter på en installerad bas och ett fantastiskt erbjudande som vi inte adresserar i dag, säger Stefan Alariksson.

Läs också: Dell köper EMC för 550 miljarder kronor – största it-affären någonsin

Den svenska Dell-vd:n är noggrann med att påpeka att det fortfarande handlar om ett planerat förvärv, men trots brasklapparna är planeringen givetvis i full gång.

När flyttar ni ihop i Sverige?

– Det får framtiden utvisa.

På frågan om vem som tar över vem, det vill säga om det verkligen är tänkt att pc-bolaget ska ta över ett bolag med högre marginaler och som anses vara betydligt högre upp i näringskedjan, konstaterar han att det finns utmaningar, men givetvis väljer han själv att se det som möjligheter.

– Det ses som ett samgående när två så stora organisationer går ihop. Och det är klart att EMC har en mer senior profil, men vi får en bra blandning av ungdomlig energi och senior erfarenhet. Sedan ska man komma ihåg att vi tidigare har samarbetat kommersiellt på ett framgångsrikt sätt, och det EMC har inom enterpriseområdet är en enorm tillgång för oss. En ökad försäljning inom lagring driver dessutom på serverförsäljningen.

Vad ska ni heta?

– Du får ringa Michael Dell och fråga, men jag skulle bli väldigt överraskad om det stod något annat än Dell på produkterna.

Att ta nya större, strategiska steg, likt det stundande storförvärvet, lyftes fram som en av huvudanledningarna till att Michael Dell, och hans egendöpta bolag, lämnade börsen. Själv har Michael Dell gärna och ofta pratat om hur skönt det är att slippa kvartalshysterin. Och Stefan Alariksson delar sin koncernchefs uppfattning.

– Det har varit en jättestor omställning för oss. Och även för mig, efter att ha varit åtta år på ickeprivata bolag. Det handlar framför allt om hur vi prioriterar vår tid. Tidigare lade jag kanske 80 procent av tiden på kvartalsresultat och kortsiktiga mål. På Dell i dag kanske jag lägger 20 procent av min tid på det. Nu pekar vi mer ut en riktning för var vi ska vara om fyra år, och vi hade inte kunnat gasa i en tillfälligt svackande marknad om vi hade haft ett gäng börsanalytiker som satt och hade synpunkter på vad vi gör.