I somras etablerade sig Digiplex i Sverige och Upplands Väsby på allvar. Det skedde bland annat med nyheten om att Nasdaq OMX skulle flytta digitalt till anläggningen norr om Stockholm. Att hyra ut datacenter till kunder, som själva får vara med och utforma upplägget, är Digiplex affärsidé.

Nu är bolaget berett att bygga vidare och jagar därför nya kunder. Och för detta ändamål finns obligationer för motsvarade cirka 564 miljoner kronor.

– Det kassaflöde vi får från vårt norska bolag flyttar vi till obligationer. Genom det kan vi frigöra kapital och investera vidare i vår verksamhet. Och Sverige är det land där vi satsar stort just nu, säger vd Gisle Eckhoff.

Läs också: Nasdaq OMX först ut när datacenterjätte bygger nytt i Sverige

Med de norska bolagen syftar han bland annat på det stora datacentret i Fetsunds kommun, där Evry hyr in sig i form av ett 20-årskontrakt. Och det är också det datacentret som är grunden till Evrys och IBM:s omtalade Softlayersamarbete. Även då finansierades Digiplex etablering med obligationer.

Gisele Eckhoff
Gisle Eckhoff.

– I Upplands Väsby har vi en tomt på 30 000 kvadratmeter, med bra tillgång på elkraft och fiber. Det är 6 000 kvadratmeter vi bygger ut nu, men vi har tillstånd att bygga upp till 20 000 kvadratmeter. Vi siktar på att bygga och hyra ut specialanpassade datacenter till svenska företag, säger Gisle Eckhoff.

Han säger att siktet till en början är inställt på de 100 största svenska bolagen, och de mest it-intensiva. Men även de svenska bankerna ser han som intressanta och tänkbara kunder.

Gisle Eckhoff nämner så klart Safe Harbor-avtalet som en viktig och drivande faktor till att svenska företag kommer att vilja hyra in sig i det lokala datacentret. Dessutom lyfter han fram Tier III, ett regelverk som ställer krav på stabila datacenter i bankvärlden. Det regelverket träder i kraft 2017.

Läs också: Evry köper IBM-moln för en halv miljard

– Då måste bankerna uppfylla de kraven. På önskemål från kunden kan vi leverera Tier III-klassade datacenter, och jag tror inte att det är någon annan i Sverige som erbjuder det i denna skala, säger han.