ifs
IFS vd Alastair Sorbie ser fram emot ägarbytet.

I november meddelade riskkapitalbolaget EQT att man vill köpa den svenska affärssystemleverantören IFS, och därmed avnotera bolaget från börsen
I dagsläget kontrollerar EQT 84 procent av aktierna i IFS, och planen är att de nya ägarna ska presentera sin nya styrelse på årsstämman den 14 mars.

Men än så länge är bolaget kvar på börsen och i veckan redovisades resultatet för fjärde kvartalet och helåret. Och det är ett starkt IFS som lämnar 2015 bakom sig. De för bolaget så viktiga licensintäkterna ökade med 14 procent under året, och rörelseresultatet landade på 428 miljoner kronor. Skandinavien-vd Glenn Arnesen säger att det har varit ett riktigt bra år, inte minst hemma i Sverige.

– Marknaden i Sverige ser mer positiv ut än på länge. Vi ser att många kunder har ett uppdämt behov av att göra nyinvesteringar och våra nya molnlösningar gör att vi kommer in på en annan typ av bolag än vad vi har gjort tidigare, säger han.

Och om helåret var bra ur licenssynpunkt så var fjärde kvartalet strålande, med 27 procents licenstillväxt. Att öka licensförsäljningen var en av de uttalade orsakerna att bolaget valde att satsa mer på partnerledet än tidigare. Och det verkar ha gett resultat. Men Glenn Arnesen konstaterar att det är flera bidragande orsaker till licenslyftet.

– Partnerförsäljningen har absolut bidragit, men en väldigt viktig del är så klart också IFS Applications 9, som släpptes ifjol. Den har fått ett fantastiskt mottagande. Och att vi nu även kan köra det i Azure har gjort att vi har fått flera viktiga affärer.

Även koncernchefen Alastair Sorbie är påtagligt nöjd över fjolåret, och lyfter också fram licensdelen, och passar samtidigt på att skicka en redovisningskänga till konkurrenterna.

– Vi hackar inte upp det på samma luddiga sätt som våra konkurrenter. Hos oss ser man hur det går för bolaget. Och jag är framför allt glad över att vi har lyckats hålla i vår kraftiga tillväxt, säger han.

Han säger att ägarbytet i stort sett följer planen, och konstaterar att den innebär att en ny styrelse presenteras den 14 mars.

Läs också: Nu plockar IFS in SAP-specialisten

Kommer du att vara kvar som koncernchef?
– Det tror jag att ägarna förväntar sig. Vi har haft några samtal och de uppskattar hur vi driver bolaget.

Vad blir den största skillnaden att leda ett bolag som inte är på börsen?
– Det gör att vi inte behöver lägga en massa tid på att rapportera för varje kvartal. Varje gång vi ska göra någon större ändring idag måste vi rapportera det, och då påverkas aktien. Och inte minst, när det gäller största delen av vår försäljning så tar implementeringen av våra produkter tid, så vår affär passar egentligen inte in i en kvartalsstyrd modell.

Så nu blir det lugnt och fridfullt?
– Det finns inget som heter lugnt och fridfullt i vår bransch, svarar han men lyfter upp den del som ska bli skönast att slippa.

– Det ska bli skönt att slippa allt tjatter som alltid uppstår, som att vi ska köpas upp av Microsoft eller andra bolag. Att vara privatägt kommer att ta bort alla rykten och annat störande från marknaden. Det förekommer alla möjliga spekulationer från och till. Senast när vi presenterade vår koppling till Azure började det spekuleras om att Microsoft ska köpa oss.