Fastighetsbolag väljer T-Systems

Tyska konsultbolaget T-Systems har länge siktat på att etablera sig i Norden. Hittills har det varit ganska tyst, men i veckan blev det klart att man ska ta över fastighetsbolaget Akelius it- och telekomdrift, där en stor del ska läggas i bolagets moln, Telekom Cloud.

t-systems

Redan 2013 aviserade T-Systems, som har tyska Deutsche Telekom i ryggen, sin nordiska satsning. Men sedan dess har det varit påtagligt tyst om bolaget i Sverige. Idag utgår arbetet från Danmark och den nordiska styrkan utgörs av mellan 50-60 personer. Marknadschefen Rasmus Krone kommenterar den tynande svenska tillvaron så här:

– Ja, problemet är att vi inte är lika kända här. På de marknader där T-Mobile finns är vi betydligt starkare.

Så ni har inte gett upp Sverige?
– Nej, absolut inte. Sverige, Danmark och Finland är våra satsningsområden i Norden. Strategin från 2013 var knappast en treårsplan. Snarare en fem- eller sjuårsplan.

Hur viktig är affären med Akelius i den satsningen?
– Den är ett stort steg. Det är bra att få in en ny logo i Sverige.

Läs också: Fortnox vd hoppar av efter bråk med storägare

Telia köper Perspektiv från T3

Telia köper nu Perspektiv Bredbands svenska verksamhet från norrländska T3. Perspektiv jobbar med fiber till hushåll, fastighetsägare och företag i främst Malmö och Lund. Förvärvet sker genom att Telia köper samtliga aktier i Telecom3 Fibernät i Sverige AB, dit Perspektiv Bredbands fiberverksamhet kommer att överföras. Hur mycket det kostar framkommer inte.

– Med Telia som ny ägare får vi vad som krävs för att kunna säkra en bred framtida utbyggnad - finansiella resurser, expertis och ett lokalt engagemang, säger Perspektivs vd Pia Thomsen.

CGI tankar med kort

Konsultjätten CGI har tecknat ett femårsavtal med Preem. Avtalet gäller dels drift av affärssystemet Infor M3, dels en tjänstebaserad kortlösning, baserad på CGI:s WM-card, där det även ska ingå ett lojalitetsprogram.

– Vi är mycket nöjda med att inleda ett strategiskt samarbete med CGI. Det ger oss möjlighet att nå våra uppsatta mål avseende utveckling av Preems infrastruktur av drifttjänster, säger Catarina Lotse, programchef för Preems program Svar.

Sandvik tar in indisk doldis

De indiska bolagen tar för sig i Sverige. Nu har Sandvik tecknat avtal med en av de mindre kända indiska it-bolagen, Mindtree. Uppdraget för Mindtree blir att bygga upp och sköta en hubb som ska samla Sandviks globala verksamhet, och förbättra it-landskapet.

– Det här är första gången vi har börjat arbeta med en liknande modell och vi letade efter en partner med förmåga att arbeta med storskaliga förändringsprogram, och samtidigt kunna erbjuda en skräddarsydd plan för de behov vi har, säger Petra Ålund, vd på Sandvik IT GSS.

Tieto får pension i molnet

Pensions- och försäkringsbolaget Fora ger konsultbolaget Tieto nytt förtroende som strategisk it-partner. I och med det förlängda avtalet parterna emellan ska stor del av it:n läggas i Tietos moln.

– Vi har varit väldigt nöjda med Tieto under de senaste fem åren som vi haft dem som leverantör. Tieto har en bred erfarenhet och djup kunskap när det gäller att leverera it-lösningar som möter våra affärskrav och strategiska mål, säger Foras cio Christoffer Eile.

Läs också: Tunga trendbrottet som ger kedjorna kalla kårar

SAP säkrar Symsofts sms

CLX Communications operatörsdel Symsoft har lierat sig med mjukvarujätten SAP för att skydda sig mot sms-bedrägerier. Det handlar dels om att erbjuda mobiloperatörerna brandväggar för sms. SAP kommer dessutom att bidra med säkerhetstjänster till operatörerna. Det nya avtalet kommer att rullas ut globalt.

– Vi kan tillförlitligt adressera befintliga behov globalt för att stärka säkerheten i mobilnätverk och säkerställa intäkter från den viktiga A2P-sms-kanalen, säger Symsofts vd Johan Rosendahl.

Spelglädje för Inet

I helgen är det stor mässa i Linköping under namnet Närcon Vinter. För datorbutikskedjan Inet är det också ett stort skyltfönster, då alla turneringar under tävlingarna kommer att spelas på Inets speldatorer av märket Taurus. Totalt ska 45 datorer placeras ut.

– Vi brinner för e-sport men också för att alla ska vara välkomna. Närcon delar våra värderingar och är en perfekt partner för att bekämpa fördomar och nätmobbing samtidigt som vi har kul och spelar, säger Johan Wahlberg, marknadschef på Inet.

Nomadesk flyttar in hos Also

Distributören Also kryddar sin molnsatsning med Nomadesk, som levererar produkter för fildelning och synkronisering. Nomadesk har datacenter både i Europa och USA, och deras produkter kommer att finnas i samtliga 13 länder i Europa där Also är verksamma.

– Vi är glada över att Also har valt att integrera vår fildelning och synkronisering av programvara. Vi vet att har Also lagt ner mycket möda på att bygga en molndistributionsplattform, säger Filip Tack, vd och en av grundarna av Nomadesk.

Proclient hoppar på Vismatåget…

Visma har återigen plockat in en ny partner för att kränga Visma Business. Den här gången är det Proclient System som kliver in i den norska mjukvarujättens partnervärme.

– Vi ser en ökad efterfrågan kring Visma Business, och med Proclient som är väl etablerade på marknaden får vi bra förstärkning i partnerledet, säger Visma Softwares vd Carola Lissel

… och Pro4u hakar på IFS

Pro4u Business System blir nästa bolag som lockas av IF nya partneroffensiv. Bolaget kommer framför allt att sälja, implementera och underhålla IFS Applications med en inriktning mot små och medelstora bolag inom detaljhandelsbranschen.

– Genom att kombinera IFS Applications med e-handelslösningar från Ateles och butikslösningar från Centric kommer vi att leverera paketerade branschlösningar som kan hjälpa växande företag att förbättra centrala processer som betalning och sortimentplanering, säger Pro4u:s vd Anders Carlsson.

Bareapp tar köksvägen

Köks- och badrumstillverkaren Ballingslöv tar hjälp av Bareapp när man bygger ny it-infrastruktur. Det nya projektet inleddes i januari och beräknas vara klart i juni miljön kombinerar servrar, nätverk och lagringslösningar från både Netapp, Cisco och VMware. Avtalet sträcker sig över fem år och det ingår även konsulttjänster, utbildning och support.

– Det känns jättekul. Det händer mycket inom Bareapp nu och samarbetet med Ballingslöv är ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Mongkol Persson på Bareapp.

IT Gården kopplar upp kartongbolag

Förpackningsföretaget Å & R Carton tar hjälp av IT Gården när man byter ut sitt trådlösa system för lager, produktion, logistik och kontor. Å & R Carton har runt 2 000 medarbetare på 14 produktionsanläggningar i nio europeiska länder. Den nya lösningen bygger på Ruckus trådlösa teknik.

– Vi valde IT Gården för att de kunde demonstrera miljön och visa alla fördelar innan beslut, säger Nikola Cvetanovski på Å & R Carton om sin nya it-partner.