Cisco

Att det är mycket fokus på internet of things och innovation under Cisco Live är knappast överraskande. Men när bolaget på sitt megaevent uppmanar och sporrar sina kunder och partner att bygga nya spännande lösningar i det man väljer att kalla ”den fjärde it-eran” så är det ändå en fråga som ständigt återkommer, och som har blivit allt viktigare för Cisco. Säkerheten.

För i en värld där allt ska kopplas upp blir säkerheten så klart en oerhört viktig fråga även för kunderna. Och nya tider innebär också en ny spelplan för säkerhetsföretagen.

Läs också: Här ska Cisco bli mer spirituellt med hjälp av mysrum och Berlinhipsteri

Och under eventets första dag återkommer ett budskap ett flertal gånger, något som Cisco säger har varit okänt, men som, om de får bestämma, knappast ska vara det längre. Och det är att Cisco idag ser sig som världens största säkerhetsföretag.

– Med 5 000 anställda inom säkerhetsdelen, och intäkter på runt 2 miljarder dollar är vi det största säkerhetsbolaget på jorden, konstaterar Adam Philpott, som basar över Cybersecurity i Emea.

Men Cisco är inte ensamt om att rita om säkerhetskartan. Även andra it-jättar som IBM och Dell är bolag som efter ett flertal förvärv aspirerar på säkerhetstronen.

Både Cisco och IBM meddelade i sina årsrapporter att de ökade sina säkerhetsintäkter med 12 procent under fjolåret, och den trenden se ut att hålla i sig. Och trots att säkerhetsdelen bara utgör en bråkdel av bolagens totala intäkter så har man större intäkter än nischade aktörer som exempelvis Palo Alto, Proofpoint, Fortinet och Fireeye.

Och under dagen har det varit stort fokus på just säkerhet på Cisco Live. Bland annat släpptes en ny produkt, Cisco Firepower 4100 Series, som man valt att kalla "nästa generations brandvägg". Med det syftar man på att man valt att fokusera på hot istället för att, som många andra säkerhetsprodukter, fokusera på applikationsnivå.

Läs också: Apple och Cisco varnar företag: Använd inte 2,4 GHz wifi

– Istället för att sätta hårdvara på hårdvara och ha flera olika tillverkare vill vi hjälpa kunderna att konsolidera sina produkter med en skalbar produkt. Med den här kommer vi även kunna erbjuda partnerleverans som tjänst, säger Adam Philpott och konstaterar att Radware redan är kontrakterad som en första partner i sammanhanget.

– Tanken är att alla förvärv vi har gjort ska integreras i produkten och vi tar också hjälp av NSS Labs. Av vad jag ser så kan ingen annan än vi göra det här idag.