Samsung Galaxy S6

Idag presenterar analysföretaget Gartner siffror över den globala försäljningen av smarta telefoner.

I kampen mellan marknadens två jättar är bilden tydlig. Medan Samsung ökade försäljningen med 10,4 miljoner telefoner under det fjärde kvartalet, så backade antalet sålda Iphone med 3,3 miljoner.

Under fjolårets fjärde kvartal var Apple störst, men de senaste tre månadernas utveckling gör att man nu tvingas lämna över kvartalstronen till sin sydkoreanska rival.

Läs också: Kan Raspberry Pi få fart på Samsungs operativsystem Tizen?

Samsungs 83,4 miljoner telefoner ger en marknadsandel på 20,7 procent under kvartalet, medan Apples 71,5 miljoner innebär att man har 17,7 procent av marknaden.

Men den allra största vinnaren hittar vi på tredje plats. Kinesiska Huawei sålde 11,1 miljoner fler telefoner än under motsvarande kvartal 2014 och gick från 5,7 procents marknadsandel, till 8 procent.

Samsung och Huawei är de enda två bolagen på topp fem-listan som ökar. Fyran Lenovo och femman Xiaomi gör som tvåan Apple, det vill säga säljer mindre än året innan.

Totalsiffran på 403 miljoner smarta telefoner under fjärde kvartalet innebär en ökning med 9,7 procent. Enligt Gartner är det den sämsta tillväxt som uppmätts i ett kvartal sedan 2008.

Tittar man på helåret så är Huawei också den stora vinnaren, med en 53-procentig ökning. Det gjorde att man tar över tredjeplatsen från Lenovo, vars siffror även inkluderar även Motorola.

Läs också: Nu har ssd högre densitet än hdd. Är det spiken i kistan för mekaniska hårddiskar?

Samsung toppar helårslistan med 22,5 procent av marknaden och Apple är tvåa med 15,9 procent. Sedan är det tre kinesiska bolag i rad, Trean Huawei har 7,3 procent, Lenovo 5,1 procent och Xiaomi 4,6 procent.

Den totala försäljningsvolymen under 2015 landade på 1 423 900 300 smarta telefoner.