Ingram Micro
Ingram Micro.

Tianjin Tianhai är en del av konglomeratet HNA Group, som bland annat äger flygbolaget Hainan Airlines och även har en stor shippingverksamhet. Koncernen, som har huvudsäte i Hainan, jobbar även inom finans, fastigheter, retail och turism.

Och från och med nu alltså även med it-distribution.

Prislappen landade på 38,90 dollar per aktie. Det ger ett totalpris på 6 miljarder dollar, vilket motsvarar 51 miljarder kronor. Det är ungefär samma prislapp som svenska spelföretaget King såldes för under fjolåret.

I sin kommunikation med kunder och partner skriver Ingram Micro att man kommer att fortsätta som en fristående aktör inom den kinesiska koncernen, och konstaterar också att HNA Group historiskt har investerat i multinationella verksamheter och välkända varumärken och nämner de senaste exemplen Swissport International, Avolon och Red Lion Hotels.

Vidare nämner man att den nya ägaren stöder bolagets nuvarande strategi, och att huvudkvarteret fortfarande kommer att ligga i kaliforniska Irvine.

Parterna räknar med att affären kommer att vara helt klar under andra halvan av 2016, när alla aktieägare har sagt sitt, och alla regulatoriska krav är uppfyllda.

Hur den svenska och nordiska verksamheten kommer att påverkas är så klart väldigt tidigt att sia om. Och på Ingram Micros Sverigekontor hänvisar man till koncernnivå.

– Vi förväntar oss ingen förändring i hur vi interagerar med tillverkare, kunder och partner, annat än att vi får möjlighet att bli mer flexibla och kan investera i en framtid som ligger bortom nästa kvartal, säger Ingram Micros ir-chef Damon Wright till IT24.