I dag visade Apple upp sin utställning där man går igenom hur man vill bygga upp sin nästa stora flaggskeppsbutik i Skandinavien.

Och den här gången är det inte någon galleria som gäller, utan nu vill man bygga tempel, och sprida sitt evangelium mitt i Stockholm, i Kungsträdgården, på den plats där restaurangkedjan TGI Fridays håller till i dag.

Läs också: Apples brev till FBI väcker känslor – ”de vill att vi hackar våra egna användare”

Själva utställningen, som är i Kulturhuset, öppnar i morgon och pågår i två veckor. Under den tiden uppger Apple att man vill samla in synpunkter från stockholmarna.

apple

Till dagens visning hade bolaget flugit in Wendy Backman, som är Europachef för Apples butiker. Och hon bredde på rejält om Stockholms fördelar och lovord om ”lovely park” och ”innovationernas stad” haglade när hon förklarade varför man vill öppna sin nästa skandinaviska butik just här.

apple
Wendy Backman, Europachef för Apples butiker, hade flugits in för att träffa den svenska pressen.

Hon lyfte också fram ett antal siffror. Inte bara att Apple har 500 anställda i Sverige. Dessutom lyfte hon fram att 54 000 svenskar jobbar inom den appekonomi som tagit fart sedan 2008, och att vi har 117 000 registrerade IOS-utvecklare.

När det gäller viljan att bygga butik i en park pratade hon om "sömlösa upplevelser" och mötesplatser där man kan ha workshops, och givetvis möjligheten att få sedvanlig Apple Store-service.

apple

– Vi lämnar alltid allting lite bättre än vad det var från början, lät hennes ödmjuka kommentar när hon gick igenom de modeller av Kungsträdgården som har byggts upp.

Läs också: Därför gör Apples nya språk succé bland utvecklarna

Någon tidsplan för när en butik skulle kunna tänkas öppna ville Apple inte ge. Och det är så klart inte bara upp till bolaget att avgöra. Men redan i somras köpte Apple tomträtten Sju Sekel 1, där fastigheten ska ligga, från en privat aktör.

Frågan måste dock först avhandlas av kommunen, där Stadsbyggnadskontoret ska ta ställning till planförslag och ha samråd och samla in synpunkter. Och när den processen är klar ska det även tas fram bygglov. Så troligen handlar det om en process på flera år.