affärer

Xllnc köper Vision Zero IT

Xllnc köper Vision Zero IT. Förvärvet innebär framför allt en förstärkning på konsultsidan, med 15 nya kollegor på plats. Dessa kommer verka under namnet Xllnc Advice, och fokusera på it-managementtjänster och itil-konsulter. Övertagandet skedde redan vid årsskiftet.

– Vi har under en längre tid upplevt en stor efterfrågan på specifika konsulttjänster och projektledare. Vision Zero IT kompletterar oss mycket väl och har dessutom en mycket värdefull kundbas med många av Nordens största företag och organisationer, säger Xllnc vd Gunnar Fransson.

Tele2 mjölkar kund från Telia

Skånemejerier byter kommunikationsleverantör från Telia till Tele2. Det nya avtalet innefattar operatörstjänster för mobil och fast telefoni, samt hårdvara. Ett avtal om leverans av datanätstjänster har också slutits och implementeringen av dessa kommer att ske under 2016. Avtalet är skrivet på 36 månader.

– Genom Tele2 har vi kunnat samla all vår telefoni hos en leverantör. Genom det blir vi mer flexibla och kan lättare tillgodose våra framtida behov. För oss är kommunikation en livsnerv i allt vi gör. Både i den kontakt vi har med våra bönder, anläggningar och med våra säljare, men framförallt med våra kunder, säger Alexander Svärd, inköpschef på Skånemejerier.

Knowit säkrar med Säpoexpert

Konsultbolaget Knowit har rekryterat Maria Mörk som ansvarig för området säkerhetsskydd, det vill säga skydd mot spioneri, sabotage och terrorism. Hon kommer närmast från en roll som informationssäkerhetschef på Säkerhetspolisen, och har även ett förflutet på Europol. Knowit nämner den nya Säkerhetsskyddslagen, som enligt planen träder i kraft 2017, som en anledning till att man nu satsar stort på det området.

– Flera av Knowits kunder har redan börjat förbereda sig inför den nya lagen. Därför är vi extra glada över att Maria Mörk börjar hos oss då hon har arbetat i den myndighet som har mest operativ hantering av den här typen av uppgifter, säger Peter Lindstedt, vd på Knowit Secure.

3 Step IT ska fixa gamla Stockholmslurar

3 Step IT har tagit hem Stockholms stads kontrakt för säker och miljövänlig hantering av uttjänta mobiler och surfplattor. Uppdraget är att hantera prylarna på ett bra sätt utifrån både ett informationssäkerhetsperspektiv och ett miljöperspektiv. Idag finns det cirka 45 000 mobiler och surfplattor i verksamheten, och 3 Step IT ska se till att antingen återvinna eller skrota dem.

– Vi ser nu till att på ett säkert och miljövänligt sätt omhänderta de mobiler och surfplattor som efter hand blir uttjänta eller av andra skäl inte längre kan användas i stadens verksamhet, säger Ann Hellenius, it-direktör på Stockholms stad.

IT-Total tar hand om sopor och hotell

IT-Total ska hjälpa Ragn-Sells med nästa steg mot molnet. En ny affär innebär att återvinningsföretaget flyttar hem alla datacenter till Stockholm där ska skyddas med hjälp av IT-Totals molnbackup, och enligt Ragn-Sells gör tjänstens skalbarhet det lättare att förutse kostnader och att kontrollera data.

– En riktigt rolig affär för oss på IT-Total där vi är mycket stolta över att ligga i framkant med den här typen av tjänster, som vi ser en bra tillväxt på, säger Stefan Borg, affärsområdeschef Cloud services.

IT-Total har dessutom vunnit en affär med Sleepingfox Hotel Group, som valt bolaget för it-infrastruktur till sitt nya livsstilshotell mitt i Stockholm. Det är bland annat 200 hotellrum, gym och restaurang som ska kopplas upp med wifi från Ruckus.

Telenorboss drar igång molnrepublik

Telenors säljchef mot företagsmarknaden Alexander Kehrer, som även varit vd på TDC Hosting, väljer nu att satsa på en egen verksamhet. Det nya bolaget, som heter Cloud Republic har i dagsläget tio medarbetare, men hans ambition är att växa snabbt.

– Vi satsar på en kraftig tillväxt, men jag vill i dagsläget inte nämna några specifika siffror, säger han till ICT-Nyheterna.

Tre plockar in två

Den mobila brevlådan Kivra har hittat en ny partner i mobiloperatören Tre. Samarbetet innebär att Trekunder med Kivra kommer att få sin faktura direkt i mobilen istället för hem i brevlådan.

– Tre är kända för att vara pionjärer inom mobiltelefoni och vi är stolta över att ha blivit deras val när de nu ökar tempot mot att avskaffa pappret och flytta kommunikationen med sina kunder till mobilen, datorn eller surfplattan, säger Kivras vd Stefan Krook.

Tre har även hittat en annan partner, DGC, som nu får rätt att använda Tres svenska 3g/4g-nät för mobila tele- och datatjänster. DGC har sedan tidigare ett liknande avtal med Tele2.

– Vårt telefonierbjudande riktar sig primärt till stora kunder inom privat och offentlig sektor och då 3 har sitt företagsfokus på små och medelstora företag kommer vi att komplettera varandra på ett bra sätt, säger DGC:s vd Jörgen Qwist.

Västafrika väntar för västernorrlänningar

Örnsköldsviksgrundade säkerhetsbolaget Clavister har tecknat ett distributionsavtal med Defis & Strategies Group. Bolaget är främst verksamt i Burkina Faso, Togo, Senegal, Kongo, Kamerun och Ghana, och det nya samarbetet handlar till största delen om produkter inom nätverkssäkerhet.

– Vi ser att den afrikanska it-säkerhetsmarknaden kommer att ta fart under de nästkommande fem åren. Med Defis & Strategi Group, har vi definitivt hittat en partner som matchar alla våra förväntningar, säger Clavisters säljchef i Emea Stephan Schmidt.

Färg på drift hos TDC Hosting

TDC Hosting har skrivit ett femårsavtal med färg- och målerikedjan Flügger, där man ska ta över it-infrastruktur och drift av de mest affärskritiska systemen. Avtalet, som är tecknat i Danmark beräknas vara värt runt 50 miljoner danska kronor.