Niklas Zandelin
Foto: Stefan Ideberg.

På 2000-talet var han kanske landets mest kända it-analytiker. I rollen som vd för Exido punktmarkerade han den svenska konsultbranschen och syntes ständigt i medierna med utspel och åsikter om prispress, kompetenskris och konkurrens från indiska bolag.

2011 försvann Niklas Zandelin från rubrikerna för att i stället ge sig på en idé kring det då helt färska området ”internet of things”. När Computer Sweden nu talar med honom befinner han sig på resa i USA med sitt nya företag Eze System, och han säger att valet av destinationer säger en del om vad IoT är och hur det särskiljer sig från annan it.

Läs också: Kom igång med internet of things – det här behöver du

– Om man säger att man ska till västkusten i USA så tar folk för givet att det är San Francisco och Silicon Valley som gäller. Men när det gäller internet of things är Los Angeles ett mycket mer intressant alternativ att titta på affärsmöjligheter, med hela den klassiska industrin, flyg- och varvsindustrin och med sina hamnar. Det är där IoT verkligen kommer till sin rätt.

Niklas Zandelins idé är att kombinera en affärsmodell från traditionella it-branschen – att sälja it som funktion – och applicera det på internet of things.

– Ser du på fastighets-it som i mångt och mycket driver IoT, ligger detta tjugo år efter övrig affärs-it. Det fokuseras helt på enskilda komponenter, enskilda konsultinsatser, varje lösning som säljs är en ny lösning, i stället för att bara köpa funktionen som man gör när det gäller annan it.

Det här var också det bakomliggande skälet till att han startade Eze System. Att marknaden så småningom kommer att vilja kunna köpa en funktion, också när det gäller IoT.

– Vi säljer ett färdigt ett system med en hårdvara och en molnbaserad tjänst. Om man kollar på de leverantörer som finns i dag så är det ju antingen komponenter eller också leverantörer som utvecklar plattformar som används för att presentera eller analysera data.

Läs också: Här är it-jobben du aldrig hört talas om – som blir glödheta imorgon

I dag har Eze Systems 3 000 system ute i fält världen över. I Sverige har de kunder som Energimyndigheten som använder systemet för att mäta, logga och visualisera bland annat solel och datacenter. ABB är en annan kund. I USA använder munkkedjan Krispy Kreme systemet i sina 300 butiker för att koppla upp reklamskyltar som visar när det finns varma munkar inne.

Förra våren startade Niklas Zandelin dotterbolaget Cabnet. Återigen är idén att utveckla en fullständig lösning i stället för komponenter – nu för övervakning och styrning av byggarbetsplatser.

Det är alltså traditionella branscher återigen som Zandelin söker sig mot.

– Ja, men ta den här siffran som Ericsson och Cisco brukar tala om: Att 50 miljarder prylar ska vara uppkopplade 2020. Majoriteten av det där är ju ”gamla” prylar som kopplas upp. Det är spisar, kylskåp, fläktaggregat och så vidare.

Fakta

Missa inte vårens heta IoT-event, Internet of Everything, den 11 maj i Stockholm. Här får du möta företagen som har investerat i IoT-lösningar och uppstickarna som gör tekniken möjlig som delar med sig av sina strategier, misstag och framgångssagor. Läs mer och anmäl dig här