Virtual reality

Virtual reality-prylar visas för fullt på Mobile World Congress i Barcelona, och det är tydligt att produktkategorin är på väg att slå igenom på allvar.

Hos de svenska elektronikhandlarna är det än så länge ganska glest med konkreta produkter, men för en bransch som har gått tungt en längre tid är det så klart efterlängtat med en ny och spännande kategori.

– Det är den mest upphetsande tekniknyheten på tio år. Det här är svinkul på riktigt. Det är inte som 3d-standarden, som har varit totalt ointressant i jämförelse med det här, säger Webhallens vd Wilhelm Sporrong.

– Man fattar inte hur coolt det är förrän man har testat. Det passar verkligen perfekt för spel.

Wilhelm Sporrong säger att intresset för VR är extremt stort på nätet, och han är övertygad om att intresset finns hos kunderna. Men än så länge är det som sagt tidigt, och vad som ska hända vilar i händerna på tillverkarna.

– Det gör det helt och hållet. När detta blir lättillgängligt kommer det bli stort. Inte bara på spelsidan. Tänk när du kan filma din semesterresa i 360 grader eller testköra din nya bil utan att lämna hemmet, säger Wilhelm Sporrong.

Än så länge är det framför allt Oculus Rift och HTC Vive som har kommit. Men Samsung är på gång och kommer att bundla med VR-tillbehör till Galaxy S7 och S6.

– HTC Vive kommer, som jag förstått det, vara en helt färdig retailprodukt, och den är nog främst ämnad för de riktiga pionjärerna i vår kärnmålgrupp. Jag tror dock VR blir riktigt stort mainstream när Playstation släpper sitt headset, säger Wilhelm Sporrong.

Läs också: Glasögon, glasögon, glasögon på mobilmässan – och så lite annat skoj

Hos Siba ser man också fram emot en kommande VR-revolution, och kedjans inköpare har överösts av VR-intryck nere i Katalonien. Till största delen är produktvisningarna inriktade på spel och film.

Informationschefen Nora Ay konstaterar att det fortfarande är i sin linda och att det stora intåget i butikerna är en bit bort.

– Det som finns att tillgå idag är exempelvis Samsungs grejer som passar till S7:an och S6:an. LG har också gjort några specialprodukter. Det är så pass nytt att vi inte vet vad som väntar. Allt handlar om vad tillverkarna kommer att göra och hur det paketeras, säger hon.

– Intresset är jättestort, men som vanligt handlar det om pris och tillgänglighet. Jag tror inte att det är så många som är beredda att köpa en helt ny telefon bara för att använda en VR-pryl.