Kista Science Tower

I oktober skrev vi om att trotjänaren Unisys är på väg att lämna Sverige. Sedan dess har det arbetet mot den nya centraliserade affärsmodellen fortsatt och nu berättar Unisys mer om hur man ska jobba i Sverige framöver.

Roger Westerdahl, med titeln kundansvarig arbetar på bolagets kontor i Kista, som än så länge finns kvar. Styrkan i Sverige utgjordes tidigare av 95 personer. I dagsläget är man något färre.

– Resan har påbörjats. Vi är drygt 80 idag och vi är mitt i processen att omvandlas till ett centralt bolag. De lokala uppdragen kommer att skötas genom underleverantörer, säger Roger Westerdahl.

Kommer ni att finnas kvar med ett kontor i Kista eller när läggs det ner?
– Än så länge finns kontoret i Kista kvar, men tanken är att det ska avvecklas på lång sikt. Exakt datum är inte klart.

Den nya modellen kommer innebära att avtalen med kunderna fortfarande kommer att finnas hos Unisys centralt, medan den dagliga verksamheten sköts av lokala underleverantörer.

En av dessa underleverantörer är Alingsåsbaserade Candidator. Det är till deras datacenter som Unisys nu flyttar sina kunder.

– Vi har jobbat med dem som underleverantör tidigare och har goda erfarenheter, säger Roger Westerdahl.

Han påtalar dock att det nya samarbetet med Candidator har varit på gång redan tidigare, och att det egentligen inte är en del av beslutet att bolaget ska lämna Sverige.

Exakt hur stora affärer det handlar om kan han inte kommentera, men säger att det rör sig om belopp i storleksordningen ”ett antal miljoner dollar om året”.

En annan underleverantör kommer också att kontrakteras. Den delen handlar om fältservice. Vilket bolag det är som ska ta över kan man inte kommentera i dagsläget, men förhandlingar pågår och Roger Westerdahl säger att det beräknas vara klart inom kort.

Varför gör Unisys den här förändringen i Sverige?
– Det är en del av ett stort projekt där man har tittat på hur vår leveransmodell ser ut, och insett att det är för dyrt att finnas i alla länder i Europa. Därför konsolideras administrationen till ett bolag i Storbritannien.

Var säger era partner och kunder?
– Vi har informerat alla partner, och alla har lämnat samtycke i dagsläget. Nu pågår en kampanj där vi informerar kunderna också.

För Candidator är Unisys inflytt givetvis både viktigt, och en stilig fjäder i Alingsåshatten. Vd Johan de Verdier kommenterar sin nygamla partner så här:

– Detta är en fantastisk affär som gör att vi tar ytterligare steg i Candidators utveckling. Vi investerar nu tungt och kan nu erbjuda pci-certifierade drifthallar med full Tier III-standard. Med detta, i kombination med publika molntjänster med bra support, hoppas vi att vi ger alla befintliga och nya kunder en bra kundupplevelse.