Jan Thorell lämnade sitt uppdrag för ungefär en månad sedan. Totalt blev det sex år i rollen som Norden- och Baltikumchef. Och det var ett byte som kom ganska plötsligt för personalen på det svenska SAP-kontoret.

– Han var involverad när jag valde att komma tillbaka till SAP, men nu har han valt att sluta, säger Sverigechefen Chris Berry, som kom till SAP från rivalen Oracle i november.

Läs också: Om två år är molntjänster största intäktskällan för SAP

De uppgifter vi har säger att Nordeuropachef Darren Roos ska ha kommit in en måndag morgon och meddelat att det var dags för ett byte på Nordenchefsstolen?
– Det var inte så jag uppfattade det. Men det är nog många inom personalen som upplevde att det gick väldigt fort, säger Chris Berry.

Martin Schirmer
Martin Schirmer är ny Nordenchef på SAP. Han ersätter Jan Thorell som nyligen lämnade sitt uppdrag.

Vi har givetvis sökt Jan Thorell för en kommentar. Exakt vad han ska göra nu framgår inte av SAP:s pressmeddelande som skickades ut idag. Där presenteras dock ersättaren, som börjar idag.

Martin Schirmer kommer närmast från ett år på SAP:s molnutmanare Workday. Men innan dess har han cirka 20 SAP-år bakom sig. Den nya chefen, som är tysk och uppväxt i Johannesburg, kommer att vara stationerad vid SAP:s Köpenhamnskontor.

Men det är inte bara Nordenchefen, och den relativt nytillträdda Sverigechefen Chris Berry som utgör nytt blod på SAP:s Sverigekontor på Sveavägen.

Läs också: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?

I våras gick SAP ut med ett program där man erbjöd frivilliga avgångar. Och det verkar ha varit ett populärt erbjudande. Det kanske till och med fick lite mer effekt än önskat. Sedan dess är det nämligen många som har valt att lämna bolaget, och däribland fanns även folk man kanske egentligen skulle velat ha kvar.

– I Sverige var det en hel del som tog det. Jag var inte här då, men det var ett globalt program och man valde att göra det på det sätt man ska göra det. Vill du ha erbjudandet får du ta det, säger Chris Berry.

Våra uppgifter säger att det är närmare 50 personer som har lämnat sedan dess?
– Nej, snarare mellan 20 och 30. Nettot ligger runt plus minus noll, vilket innebär att vi har rekryterat 20-30 nya. Antalet anställda vid 2015 års utgång var ungefär lika stort som året innan. Vi har framför allt behövt rekrytera inom vissa områden. Och nu rekryterar vi för fullt igen, framför allt inom sälj.

Vilka områden är det som har behövts fyllas på?
– Det är framför allt vissa back office-funktioner.