Pankaj Tagra
HCL:s Nordenchef Pankaj Tagra

HCL som nyligen tog över Volvo IT fortsätter presentera storaffärer i Sverige. Nu skriver de nytt outsourcingavtal med tillverkningsföretaget Husqvarna.

De båda företagen har tidigare haft ett lite mer begränsat samarbete då HCL skött applikationshanteringen för Husqvarna.
Nu kommer HCL också att förse Husqvarna med heltäckande tjänster kring infrastruktur- och applikationshantering, och tjänster relaterade till datacenters, nätverk, säkerhet, drift och support.

Läs också: HCL bryter tystnaden om oron på Volvo IT: ”Bättre än väntat”

Nordenchefen Pankaj Tagra säger att de ska ”implementera tjänsterna via sin plattform för förändringsarbete, applikationshantering och globala tjänsteleveransmodell, för att därigenom konsolidera Husqvarnas datacenterverksamhet och optimera dess it-tillgångar”.

– Vi har haft en relation med Husqvarna i tre år, och de är en av våra mest prestigefulla kunder i Norden, därför är vi mycket glada för att de väljer oss nu för nästa generations it-outsourcingtjänster.

Tidigare har Husqvarna haft Fujitsu som huvudpartner inom it. Ersätter ni dem nu?
– Inte helt. Men vissa delar av det vi ska göra nu har gjorts av Fujitsu tidigare, en del gjordes av mindre leverantörer och en del har gjorts av Husqvarna självt.

Hur mycket är affären värd?
–Jag kan tyvärr inte svara på det, men det är en mycket betydelsefull affär.

Dock kommer HCL inte att ta över någon personal.

Fujitsus kommunikationschef Björn Landerberg säger att de kommer att fortsätta leverera till Husqvarna.

Läs också: Efter Volvo IT-köpet: här är indiska HCL:s plan för Göteborg – och Sverige

– Vi har också skrivit nytt avtal med Husqvarna, när det gäller till exempel arbetsplatserna, support, servicedesk och applikationshanteringen. Så vi ser det inte som att vi har förlorat något. De såg över sina leverantörer, och valde att behålla oss för de här funktionerna.

Husqvarna tillverkar utomhusprodukter som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer, motorsågar och trimmers.

Computer Sweden har sökt Husqvarnas cio Martin Althen för en kommentar, dock utan resultat. I ett pressmeddelande säger han dock:

– Vi är glada över att bredda vårt samarbete med HCL när vi nu satsar på nästa fas i vårt förändringsarbete. Vi valde HCL då de har en unik portfölj av integrerade infrastruktur- och applikationstjänster, ett tydligt engagemang från sitt managementteam, expertis, starka lösningar och stor erfarenhet inom det här området som helhet.