pwc

PWC tar nu ett rejält kliv in i it-världen när man bygger upp det nya affärsområdet Cyber Security. Grunden i det nya affärsområdet är det nyligen förvärvade säkerhetsbolaget Ekelöw Infosecurity.

Rolf Rosenvinge, affärsområdeschef för det nybildade affärsområdet, säger så här om vad som lockar med Ekelöw och den nya verksamheten.

– Vi har följt den här marknaden en ganska lång tid och vi tror att det är helt rätt att investera i det här området just nu. Våra kunders behov av it-säkerhet kommer att öka dramatiskt och alla kunders digitala transformering gör att de blir mer sårbara för attacker. Vi vill bygga upp den delen, och för PWC:s del var det här det bästa vi kunde hitta i Sverige.

Huvuddelen av Ekelöws verksamhet finns i Stockholm, men bolaget finns även representerat i södra Sverige. Rolf Rosenvinge säger att det nya affärsområdet främst kommer att arbeta mot Stockholm och en sydvästlig marknad, det vill säga södra Sverige plus Göteborgsområdet.

Totalt handlar det om ett 50-tal anställda som nu får ny ägare. Att flytta ihop verksamheterna fysiskt kan bli aktuellt på sikt men i dagsläget är inget klart. I dagsläget är Ekelöw fortfarande ett dotterbolag med samma namn som tidigare.

– Det kommer vi att fatta beslut om senare. Vi köper 100 procent av aktierna och just nu är det ett helägt dotterbolag till PWC. Vilka juridiska enheter vi kommer att ha får vi se framöver, säger Rolf Rosenvinge.

Totalt kommer det nya affärsområdet ha runt 60 säkerhetsexperter, av vilka majoriteten kommer från Ekelöw.

Ekelöw har till största delen haft sina kunder inom offentlig sektor, hur passar det in hos PWC?

– Jo, men det är samtidigt där som säkerhetskraven har varit högst. Vi ser det som en fördel, om de klarar det så klarar man också av det privata näringslivet.

För Ekelöws vd Thomas Jonsson innebär PWC:s köp att han lämnar sitt uppdrag. Men han säger att han knappast ser någon större dramatik i det.

Läs också: Branschrävar tar konsultgäng till Stockholm – här är veckans chefsnytt

– Jag har varit med i bolaget sedan 2010, och varit vd de två senaste åren. Men det kommer knappast finnas något vd-uppdrag kvar när affären är integrerad och klar. Så är förutsättningarna, säger han.

Han säger att han varit inplockad som vd, men egentligen är styrelseproffs. Bland annat sitter han i styrelsen hos Cybernetics, Redpill Linpro och Oryx.

Grundaren och namngivaren till bolaget Nils-Olof Ekelöw kommer dock följa med och få en rådgivande roll på PWC.

Hur mycket PWC får betala har parterna valt att inte kommentera.