hp
HP-vd:arna Stefan Bergdahl, HP Inc, och Kjell Ahlzen, HP Enterprise.

Vi har tidigare rapporterat om att HP:s nybildade bolag, pc-gänget HP Inc, fick en minst sagt tuff start. Vinst och omsättning pekade neråt för både pc- och printdelen och beskedet från HP Inc var att de planerade neddragningarna skulle göras snabbare än vad som först var planerat.

Men Sverige ser ut att klara sig från de nya nedskärningskraven. Enligt HP Incs Sverige-vd Stefan Bergdahl har det inte kommit några direktiv uppifrån om att den svenska styrkan måste minskas.

– Jag har precis planerat in nästa halvår, från den 1 maj till den 31 oktober, och där är det inga neddragningar inplanerade, säger han.

Hur ser det ut för den period som pågår just nu?
– Det är inga neddragningar inplanerade där heller.

Varför klarar ni er undan nedskärningskraven?
– Vi levererar de siffror som bolaget vill att vi ska leverera. Sedan har vi ett säljkontor här i Sverige, och det är främst inom andra delar man tittar på neddragningar.

Inte heller den andra avknoppningen från gamla HP, HP Enterprise, har fått några nya direktiv om att skära ner.

Från Meg Whitmans stora nedskärningsplan i höstas framkom det att den globala siffran som skulle bort från HP Enterprise var 10–12 procent. Men Kjell Ahlzen, svensk vd på HP Enterprise, säger att inga nya besked har kommit sedan dess.

– Nej, vi har inte fått några sådana direktiv, säger han.