Fortnox
Foto: Fortnox.

Vismas bud på konkurrenten Fortnox slog ned som en bomb häromdagen i affärssystemvärlden. Och det är många av konkurrenterna som nu följer utvecklingen noggrant.

På 24 Seven Office, som främst levererar molnbaserade affärssystem, är man orolig över hur marknaden kommer att påverkas. Och operative chefen Staale Risa säger att det finns stor risk för en monopolliknande situation i vissa segment, inte minst när det gäller redovisningssystem till småföretag.

– Det kommer att få väldigt stor påverkan framöver på marknaden. Om man ser på den skandinaviska marknaden för redovisningssystem är det inte många bolag som inte ägs av Visma, säger han.

Att Vismas koncernchef Øystein Moan säger att det fortfarande kommer att vara en ”fragmenterad marknad med ett stort antal konkurrenter” förvånar Staale Risa.

– Jag förstår att han säger det men det stämmer ju inte, säger han.

Han och 24 Seven Office hade själva planerat att dra igång ett samarbete med Fortnox, men Vismas bud kom emellan.

– Vi hade tänkt föreslå ett samarbete med Fortnox, men har inte tagit kontakt med dem än. Planen var att göra det framåt påsk, säger Staale Risa, som dock inte gett upp hoppet eftersom Fortnox största ägare vägrar sälja.

– Olof Hallrup är emot budet och det öppnar så klart nya möjligheter.

Bland andra konkurrenter togs Vismas bud emot på olika sätt. På Hogia säger sektoransvarige Anders Ohlsson att de jobbar enligt samma strategi sedan starten 1980, det vill säga att vara en långsiktig partner för sina kunder, och vill inte kommentera sina konkurrenter och vad de gör.

Läs också: Brist på konsulter sinkar Microsofts affärssystem

– Det är klart att det är tuff konkurrens, men vi kommer inte att påverkas jättemycket av det som händer just nu. Vi står starkt rustade inför framtiden med en stark produktportfölj och stora investeringar i produktutveckling i vår molnplattform, säger han.

På Jeeves ser man snarare möjligheter än problem i den stundande storaffären. Sälj- och marknadschefen Carl Johan Ahlsell säger så här om faktumet att Visma är på väg att ta över Forrtnox.

– Jätteorolig är jag inte. Vi är i ett lite högre segment och möter främst Visma och Fortnox-kunder när de vuxit ur sina system. Men vi har också Garp, som är ett utmärkt system för små bolag, och det här kanske kan bli ett uppsving för det systemet.