Vi har tidigare skrivit om att Dell letar en köpare till konsultdelen Perot Systems. Detta som ett led i att beta av det gigantiska skuldberg som växer efter rekordaffären där EMC köps för 550 miljarder kronor.

Nu är det klart att det blir japanska NTT Data som köper bolaget för 3,1 miljarder dollar. Det är ett av många förvärv som NTT Data har gjort under de senaste åren i sin globala strävan.

Prislappen som presenterades igår är lägre än de 3,9 miljarder dollar som Dell köpte Perot för 2009.

Läs också: Kulturkrock att vänta när pc-tunga Dell slås ihop med lagringsjätten EMC

Perot har inte haft någon verksamhet i Sverige, så affären påverkar nog svenska Dell marginellt.

Däremot kan affären få viss svensk effekt ändå. NTT Data, som har sin grund i den japanska statliga telekomjätten Nippon Telegraph and Telephone, har sedan några år etablerat en svensk verksamhet. James Wood, som leder NTT Coms nordiska försäljning kommenterar köpet så här:

– Det får ingen direkt påverkan, men det gör oss globalt starkare. NTT Data börjar få ett rejält fotfäste på den svenska marknaden nu och förvärvet kommer att komplettera den verksamhet vi har.

Läs också: Därför satsar Dell på Linux-laptops – trots att ingen annan gör det

Under förra året växte NTT Datas svenska del, då dess dotterbolag Itelligence köpte Evrys SAP-verksamhet. Och utifrån den grunden hoppas James Wood nu kunna utmana de svenska och inte minst de indiska konsultbolagen som är verksamma i Norden ytterligare.

– Det förvärv vi gör från Dell innebär att vi får nya offshore-resurser, och tack vare det kan vi utveckla oss och det gör att vi kan vara med i en annan typ av affärer mot bolag som Tech Mahindra och Tata, säger James Wood.