Spotify har tagit in 1 miljard dollar, motsvarande 8,2 miljarder kronor, i form av ett konvertibellån. Musikströmningstjänsten har också indikerat för investerare att det planerar en börsnotering inom två år.

Det skriver Wall Street Journal, som hänvisar till källor med insyn i ärendet.

Private equity-företaget TPG, hedgefonden Dragoneer och kunder till Goldman Sachs har deltagit i affären, som har undertecknats och väntas vara helt klar i slutet av denna vecka.

Läs också: Spotify, Klarna och King bakom lobbygrupp som ska göra EU mer teknikvänligt

Finansieringen bygger på att Spotify ger de nya investerarna en rad garantier knutna till en framtida börsnotering. Om Spotify noteras under nästa år kommer TPG och Dragoneer att kunna omvandla konvertiblerna till aktier med en rabatt på 20 procent i förhållande till noteringskursen, enligt tidningens källor. Efter ett år ökar denna rabatt med 2,5 procentenheter för varje sexmånadersperiod.

Spotify kommer på lånet att betala en ränta som börjar på 5 procent och sedan ökar med 1 procentenhet för varje sexmånadersperiod som förlöper innan aktien noteras, dock med en maxnivå på 10 procent.

TPG och Dragoneer har också rätt att sälja sina aktier så snart som 90 dagar efter en börsintroduktion, i stället för den 180 dagar långa inlåsningsperiod som gäller för anställda och övriga aktieägare.

Dragoneer och TPG tar tillsammans 750 miljoner dollar av affären, medan resten går till Goldman Sachs kunder.

Läs också: Youtube Red är Googles nya betaltjänst. Här är vad du får för en hundralapp.

I slutet av januari skrev Svenska Dagbladet att Spotify var i färd med att ta in kapital genom ett konvertibellån – beloppet uppgavs då vara lägre, 500 miljoner dollar, än vad som nu blir fallet.

Spotifys värdering ändras tekniskt sett inte av den nya finansieringen. En av dess investerare har dock skrivit ned värdet på aktien, enligt Wall Street Journal. Det är Fidelity, som i januari hade sina Spotifyaktier bokförda till 1.643 dollar per aktie – en nedgång med 27 procent från augusti i fjol.

För 2014 redovisade Spotify en nettoförlust på 162 miljoner euro och en omsättning på 1,08 miljarder euro.

Nyhetsbyrån Direkt