De senaste åren har knappast varit någon munter läsning för den del av branschen som kränger pc. Men nu ser det ut att ljusna.

Analysföretaget Gartner spår i sin senaste prognos att pc-botten är nådd efter 2016.

Läs också: Nattsvart på pc-marknaden – största raset på 20 år

Årets pc-försäljning spås landa på 284 miljoner, vilket är en minskning med 1.5 procent jämfört med året före. Men därefter kommer det att peka uppåt igen. 2017 spås en försäljning av 296 miljoner pc, med ytterligare ökning till 306 miljoner 2018.

– Den största utmaningen, och potentiella utmaningen för pc-marknaden är integrationen av Windows 10 med Intels Skylake-arkitektur. Det ger potential för nya formfaktorer med mer attraktiva egenskaper. Men för att vara intressanta måste pc-tillverkarna försäkra sig om att de har rätt produkter till rätt priser, säger Ranjit Atwal, analyschef på Gartner.

Läs också: Dyra speldatorer enda ljusglimten på eländig pc-marknad

Samtidigt som Gartner spår en efterlängtad vändning för pc-marknaden konstateras också att den extrema tillväxtens dagar för smarta telefoner är över. Årets tillväxt ser ut att endast landa på 7 procent. Den prognostiserade siffran för 2016 är 1,9 miljarder smarta telefoner.

– Eran med tvåsiffriga tillväxttal är över. Historiskt sett har sämre ekonomiska villkor inte slagit mot smartphoneförsäljningen, men så är det inte längre, säger Ranjit Atwal och konstaterar att det både i Nordamerika och i Kina spås i princip nolltillväxt i år.