Telenor vill ha mer CSC

Outsourcingjätten CSC får nytt förtroende av Telenor Sverige. Det nya avtalet, som är en förlängning med fyra plus två år, innefattar verksamhetskritisk infrastruktur, molntjänster och applikationshantering.

CSC:s Sverigechef Peter Arrhenius vill inte kommentera hur stor affär det handlar om, men konstaterar att det handlar om en av de största affärerna för CSC någonsin på den nordiska marknaden.

– Telenor är en av våra tre stora kunder i Norden, tillsammans med Vattenfall och Saab. Vi jobbar brett med Telenor på applikationssidan. Det är ett viktigt partnerskap för oss, och förlängningen är ett kvitto på att vi gör rätt, säger han till IT24.

Läs också: Yxan går hos IBM i Kista – 200 tjänster ska bort

Utbildare går ihop

De svenska it-utbildningsbolagen blir färre men större. Nu slår Addskills Cornerstone Group ihop sin verksamhet med Global Knowledge.

Det nyfusionerade bolaget ska synkronisera sina kursutbud. En viktig del av verksamheten blir också att hjälpa organisationer och företag med kartläggning av kompetensbrister och därefter hålla utbildningar för it-proffs, systemutvecklare, ledare och medarbetare.

– Den nybildade organisationen gör det möjligt för oss att tillsammans skapa ett ännu starkare erbjudande för morgondagens krav på utbildningslösningar, säger Jaber Zain, vd på Addskills Cornerstone Group.

TDC tar storkunder till Azure

​Med tjänsten TDC Cloud Access kopplar TDC upp Scandic Hotels och Ahlsell till molnet. Molnlösningen utgår från Microsofts Azure och det gör, enligt TDC, att kapacitet och redundans garanteras och att kryptering inte behövs.

– TDC:s tjänst har gett oss möjligheten att koppla ett av världens största Hyperscale-nätverk till vårt redan existerande ip vpn, och har givit oss en stabil och sömlös koppling till molnet, vilket avsevärt förenklat komplexiteten i att bygga molnbaserade lösningar, säger Daniel Mukka, chef för IT Infrastructure & Architecture på Scandic Hotels.

EQT köper in sig i Sitecore

Riskkapitalbolaget EQT köper via fonden VII en majoritetspost i det danska it-bolaget Sitecore från grundarna av bolaget. Affären värderar Sitecore till cirka 1 miljard euro.

Grundarna kommer dock att behålla en betydande andel av bolaget. Sitecore, som har cirka 800 anställda, grundades 2001 och har haft en årlig tillväxt på över 30 procent de senaste åren, konstaterar EQT i sitt pressmeddelande. Där framkommer också att det danska bolaget omsätter cirka 200 miljoner euro och har en rörelsemarginal runt 25 procent.

Finska Nixu köper svenskt säkerhetsbolag

Det finska it-säkerhetsföretaget Nixu ger sig nu in på den svenska marknaden genom att köpa sin svenska kollega Europoint Networking, med tio anställda. Nixus ambition är att bli en stark partner inom cybersäkerhet för företag i Nordeuropa. Björn Sjöholm, Europoints grundare, samt hela teamet kommer nu att bli del av Nixu. Björn Sjöholm kommer att leda Nixus verksamhet på den svenska marknaden.

Läs också: Nya miljarder till Spotify – snart redo för börsen

Priset ligger dels på en fast kontantbetalning på 809 000 euro. Dessutom görs en nyemission av 50 000 Nixu-aktier, och till det kommer en tilläggsköpeskilling som beräknas på framtida omsättning, till ett maximalt belopp av 572 000 euro över kommande två och ett halvt år.

– Vi har studerat den nordeuropeiska marknaden, och nu när vi etablerat Nixus strategi på den nederländska marknaden bestämde vi oss för att Sverige var en logisk fortsättning. Europoint gav oss ett starkt intryck av gemensamma värderingar och kunniga medarbetare, säger Nixus vd Petri Kairinen.

Proact sätter datacenter på spel

Lagringsleverantören Proact har anlitats när ATG investerar i en ny it-plattform för sin spelverksamhet. Proact kommer att hjälpa ATG att förnya datacentret, samt stå för support.

Den nya molnanpassade plattformen har komponenter från Cisco, Netapp och VMware, och en viktig nyhet är att all aktiv datalagring kommer att ske med flashminne istället för konventionella roterande hårddiskar.

– ATG är ett gott exempel på hur en privat molnlösning kan ge ett starkt och flexibelt stöd för verksamheten och samtidigt uppfylla mycket höga krav på tillgänglighet och prestanda, säger Lena Eskilsson, Sverige-vd på Proact.

Evry blir kvar i Timrå

Konsultbolaget Evry får fortsatt ansvar av Timrå kommun att stå för it-stöd. Det förlängda samarbetet innefattar service desk, it-arbetsplatser och skrivare samt drift av servrar och applikationer, och gäller till och med mars 2020. Ordervärdet för den nya perioden ligger på cirka 20 miljoner konor.

– Vår långsiktiga satsning på lösningar för kunder inom den offentliga sektorn är strategisk och mycket viktig. Därför är vi också glada att en flerårig kund som Timrå kommun nu vill förlänga samarbetet, säger Evrys Sverigechef Fredrik Almén.

Tele2 mobiliserar i Bergslagen

Efter en gemensam upphandling har Hällefors, Ljusnarsberg, Lindesberg och Nora kommun valt Tele2 som ny leverantör av mobila operatörstjänster, fast telefoni och mobila bredband. I samband med upphandlingen genomfördes ett test av täckningen i kommunerna och därefter föll valet på Tele2. Avtalet är skrivet på två år med möjlighet till förlängning med ytterligare två år.

Totalt handlar det om cirka 1 450 mobilabonnemang för kommunernas alla anställda samt 150 mobila bredband, och implementeringen är redan igång.

– Täckning är extremt viktigt för oss. Det är en arbetsmiljöfråga, vi har både tekniker och hemtjänstpersonal som jobbar där det inte är så bebyggt, men som fortfarande måste ha täckning för att kunna göra sitt jobb, säger Lars Örtlund, it-chef i Hällefors kommun och samordnare för upphandlingen.

Consid går i hamn med nytt avtal

Konsultbolaget Consid har anlitats av Intraservice, som är Göteborgs Stads interna tjänsteleverantör. Uppdraget är att förvalta och vidareutveckla Göteborgsregionens Fritidshamnars kundhanteringssystem. Systemet består dels det interna administrationssystem för hanteringen av båtplatserna, som i sann Göteborgsanda givetvis har döpts till Kajsa.

– Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete. Relationen med dem stärker vår position i Göteborgsregionen avsevärt. Vi ser fram emot att växa mycket i regionen, säger Consids vd Peter Hellgren.

Xerox hittar två nya kompisar

Amerikanska printjätten Xerox fortsätter att satsa på kanalen, och har nu lockat in 37 partner i sin svenska satsning.

Ambitionen med partnerrekryteringen är att samarbeta med partner som har en stark lokal närvaro och en djup kompetens inom dokumenthantering och it. De två senaste till skotten är IT-Total i Solna, och Docin i Borås.

Läs också: Därför vägrar Dustin ge upp hårdvaran

– IT-Total blir en viktig partner för oss. De ger oss möjlighet att nå ut till en annan typ av kunder som vi inte nått tidigare. Partneravtalet med Docin i Borås är för Xerox del ett viktigt steg i att bredda kanalen ytterligare, säger Bengt Ceder, kanalchef på Xerox.

Svenskt bolag in i Samsungs finrum

Svenska Smartsign har lyfts in som platinum partner hos Samsung. Avtalet gäller hela världen och ses av det svenska digitala skyltningsbolaget som en viktig dörröppnare till många marknader. Smartsign kommer att fortsätta utveckla sin mjukvara för Samsungs sssp-skärmar och en för en ny plattform, Tizen.

– För oss är det en mycket stor sak att bli platinum partner. Det är väldigt få företag som blir det. Vi får stor draghjälp att marknadsföra våra produkter och vi har nått en ny nivå i vår status på marknaden, säger Smartsigns vd Martin Romanowski.