Nu tar hon över Norden

Fujitsu Sveriges vd Karin Schreil Jonsson tar från och med idag över ansvaret att leda den japanska jätten på den nordiska marknaden. Arbetet kommer att kombineras med hennes svenska vd-roll.

– Vi har en ny nordisk organisation som speglar vår Emea-organisation. Med den nya organisationen vill vi bli bättre på att agera som ett globalt bolag, och därmed vara bättre positionerade för att ta ett antal större globala affärer. Från Japan har man en ambition, och ser en potential i att vi kan växa mer i Emea. Det här är en stor satsning, säger hon till IT24 om det nya uppdraget.

Omorganisationen innebär också att den tidigare Nordenchefen, Conway Kosi, flyttar till London där han kliver in i en roll som ansvarig för infrastrukturtjänster på Emea-nivå.

Läs också: Nordiskt rekordavtal för CSC – här är veckans it-affärer

Han tar över på Konica Minolta

Lars Wørzner blir ny vd på Konica Minolta i Sverige från och med idag. Han leder sedan tidigare den danska verksamheten, och har tidigare haft chefspositioner på IBM, HP, Fujitsu och konsultföretaget 7N. Han ersätter den tidigare EDB-vd:n Thomas Parmbäck, som nu som planerat går i pension.

– Thomas Parmbäck och hans ledningsteam har arbetat hårt de senaste tre åren med att strukturera om och göra en turnaround i Konica Minoltas svenska verksamhet. Det har varit framgångsrikt. Därmed är grunden lagd för att mer offensivt satsa på expansion och tillväxt, säger Lars Wørzner om det nya uppdraget.

Ny ordförande ska ta Inriver till USA

Serieentreprenören Jim MacIntyre kommer under våren att kliva in som ny styrelseordförande för Malmöbaserade mjukvarubolaget Inriver. Tillsättningen är ett led för bolaget att satsa stort i Nordamerika.

– Jag blev snabbt exalterad när jag insåg hur många av de marknadsorganisationer jag känner till som verkligen skulle gynnas av Inrivers lösning för produktmarknadsföring, säger Jim MacIntyre om det nya uppdraget.

Jim MacIntyre är en serieentreprenör. Han grundade och drev teknikbolaget Visual Sciences, som sedermera förvärvades av Omniture för 394 miljoner dollar. Han var även teknikchef på GSI Commerce, som sedan såldes till Ebay för 2,4 miljarder dollar. Idag är han vd och styrelseordförande för Productlab, som är en inkubator för teknikföretag.

Advenica tar säljchef från Caperio

Rune Bengtsson lämnar rollen som regionchef på Caperio för säkerhetsbolaget Advenica, där han blir säljchef för det bolaget kallar Enterprise Solutions. Han kommer även att vara en del av Advenicas ledningsgrupp.

– Rune kommer att bidra med sitt nätverk och sin erfarenhet. Dessutom ger hans erfarenhet från att verka i tillväxtorganisationer ett viktigt tillskott till vår ledningsgrupp, säger vd Einar Lindquist om sitt nyförvärv.

Rune Bengtsson tillträdde den nya tjänsten den 29 mars och verkar från huvudkontoret i Lund.

Qgroup hämtar hjälp från Tesla

Konsultbolaget Qgroup plockar in Peter Carlsson i sin styrelse. Han kommer närmast från Tesla Motors, där han hade titeln cpo & head of supply chain, samt satt med i bolagets ledningsgrupp. Till qgroup ska han bidra med kunnande kring gruppens internationalisering, samt bidra till den automotivesatsning bolagsgruppen gör i Göteborg genom dotterbolaget Qodes.

– Jag lärde känna Peter när jag var över i USA och startade igång Qgroups verksamhet inom big data i Silicon Valley. Det känns fantastiskt roligt att Peter väljer Qgroup som ett av hans nya åtaganden, säger Mikael Kretz, som är en av grundarna av Qgroup.