Ny HPE-chef lämnar

Nyligen meddelade Kjell Ahlzen att han lämnar vd-rollen på HP Enterprise för Salesforce till sommaren. Och han är inte ensam.

Även kanalchefen Fredrick Ericsson, som var ett av de troligaste namnen att ersätta Ahlzen, överger HP-huset i sommar för en roll som nordisk säljansvarig på Red Hat. Men enligt Fredrick Ericsson finns det inget samband mellan de två chefsavhoppen.

– Den enda likheten är väl att vi har varit länge på bolaget. Jag har provat på många chefsroller på HP. För mig var det mer en tajmingfråga, och det passade bra att lämna. Jag har varit här i 19 år.

Fredrick Ericsson
Fredrick Ericsson.

Det fanns som sagt en chefsroll kvar att prova på, men istället för att aspirera på den lediga vd-titeln blir det alltså röd hatt framöver. Exakt när hatten åker på är inte klart, men troligen i augusti.

– Red Hat är ett superspännande bolag. Öppen källkod är en viktig del av framtiden, och inte minst har det varit bra människor jag träffat. De gav bra förtroende och det var en skön känsla på bolaget, säger han om det nya uppdraget där han kommer att rapportera till Nordenchefen Jimmy Sköldeberg.

Vd:n lämnar Tre

Nicholas Högberg lämnar Tre efter nio år, och fyra år som vd. I ett pressmeddelande motiverar han beslutet med att han tappat lite av sitt tidigare engagemang och nu tar konsekvenserna av det.

– Jag har alltid drivit mig själv och min organisation kring några enkla begrepp där engagemang står högst upp. Och när mitt engagemang för att ta Tre till nästa nivå inte är vad det en gång varit, måste jag vara sann mot mig själv och säga upp mig, säger han.

Medan man letar ersättare blir det ett bekant namn som tar över, i form av den arbetande styrelseledamoten och tidigare vd:n Peder Ramel, som nu blir tillförordnad vd.

Nicholas Högberg är kvar till 13 maj. Vad som väntar sedan återstår att se.

– Sedan jag sade upp mig har jag lyssnat på några förslag men har inte bestämt mig för något än, säger han.

Byter Accenture mot Caperio

Caperio plockar in Peter Järrestedt som chef för affärsområdet datacenter. Han kommer närmast från Accenture.

– Jag kände att jag ville få ut mer av min långa erfarenhet inom it-världen och Caperio visade snabbt att man var villig att ge mig mer förtroende, säger han om flytten.

Han ersätter Ola Widstrand, som istället helt kan koncentrera sig på sina roller som erbjudandeansvarig för området servrar och lagring, och säljare i Region Mitt.

Han ska sälja in EGBS

Sedan 1 april är Jonas Möller ny försäljningschef på konsultbolaget EGBS, som främst jobbar med samverkansplattformar och beslutsstöd. Han är även en del av EGBS ledningsgrupp samt kommer fortsätta vara ansvara för strategi och utveckling av affärsområdet Business Consulting.

– Med Jonas erfarenhet och nätverk kommer vi att ta EGBS försäljning till nya nivåer. Målet är också att så fort som möjligt stärka och utöka vårt försäljningsteam med nya förmågor, säger vd Pär Söderman.

IBM-profil till Telenor

Hanna Lye lämnar IBM för att bli marknadskommunikationschef på Telenor, en roll som liknar den hon hade på IBM. Så här säger hon om varför hon byter it-jätten mot den norska operatören.

– Jag ville pröva nya utmaningar. Telenor är inne i en spännande fas kring digitaliseringen, och det är ett starkt varumärke.

Han tar över Enferno

Stefan Sånnell blir ny vd på e-handelsbolaget Enferno. Han ersätter Peter Svanfeldt, som efter sex år som vd tar det klassiska klivet till rollen som arbetande styrelseordförande.

Stefan Sånnell kom till Enferno för två år sedan och har tidigare haft ansvar för affärsutveckling, processer och organisation. Innan dess har han varit på bolag som Accenture, GE och Ebay/Tradera.

– Jag har haft nöjet att vara med på Enfernos resa från lanseringen av e-handelstjänsten Storm. När Enferno nu går in i nästa fas är det naturligt med ett förnyat ledarskap, säger Peter Svanfeldt om sin efterträdare.