Den nordiska marknaden för it-konsulter är minst sagt tätbefolkad. Men det verkar inte hindra finska Sofigate från att sjösätta en rejäl satsning. Bolaget, som privatägs av Juha Huovinen och har huvudkontor i finska Esbo, vill med sitt nya Sverigekontor som bas göra en rejäl nordisk satsning.

I dagsläget finns elva anställda på kontoret som ligger i konkurrenten Acandos gamla lokaler i centrala Stockholm. Totalt har bolaget 250 anställda, med majoriteten hemma i Finland, och omsätter 28 miljoner euro.

Men expansionsplanerna är som sagt stora och det uttalade målet är att vara 750 anställda och omsätta 100 miljoner euro i norra Europa 2020.

Redan i år hoppas man att verksamheten ska växas personellt. I norra Europa är målsättningen att rekryteringshåven ska inbringa 75 nya anställda. Av dessa uppskattar Jessica Borgudd, som är affärsområdeschef för Skandinavien, att 15 kommer rekryteras till den svenska verksamheten.

Läs också: Tre saker du måste ha koll på när du köper in konsulter

Tillväxten ska alltså delvis ske organiskt, men också genom att köpa bolag. Och enligt Jessica Borgudd kan det mycket väl vara på väg ett förvärv i Sverige inom kort.

– Ja, vi tittar på att köpa konsultbolag i Sverige, säger hon och konstaterar att det kommer framgå det här året huruvida det blir något köp eller inte. Hon säger också att Benelux är ett område där det kan bli aktuellt med förvärv.

Jessica Borgudd säger att kunderna framför allt är stora bolag, där Sofigate går in och ser över organisationen. Antingen på egen hand, men inte sällan som partner till exempelvis Wipro, HCL eller Tieto.

Vad är det som lockar att etablera bolaget just i Sverige?

– Att det finns många stora bolag här, som har haft bättre ekonomi och bättre förutsättningar än de finska bolagen. Finska bolag har haft kniven på strupen och har varit mer pressade och tvingats till att göra förändringar inom organisationen. Den typen av förändringar behövs i Sverige också för att inte bolagen ska tappa momentum. Vi ser att det är många bolag som står inför stora utmaningar.

Läs också: Stort trendbrott: Nu ökar konsultpriserna igen

Det är inte direkt tomt. Behövs det fler konsultbolag på den svenska eller den nordiska marknaden?

– Det är ytterligare ett bevis på att det går bra i Sverige, och det är just det som lockar mig att sätta upp ett bolag i den här överhettade marknaden. Jag är övertygad om att det finns så mycket att göra i överbryggandet mellan verksamheten och it på svenska bolag. Alla pratar om att it ska vara en möjliggörare på bolagen, men hur görs det? I den delen ser vi att det finns få bolag som agerar på ett bra sätt.