I förra veckan drabbades Netonnet i Veddesta av ett i raden av alla hjullastarinbrott som drabbat elektronikkedjorna de senaste åren. Veckan innan hade Elgigantens butik i Häggvik också fått ovälkomna gäster genom väggen.

Kedjorna själva är ganska fåordiga när det gäller att prata om inbrotten, och hänvisar främst till polisen. Nora Ay, informationschef på Siba, säger så här om hur man drabbats:

– Vad gäller inbrotten inom koncernen är det svårt att säga så mycket med hänsyn tagen till säkerheten. Vi kan dock bekräfta att fyra stycken inbrott har ägt rum bara de senaste 30 dagarna. Tre av dem på Netonnet och ett inbrott på Siba.

Läs också: Bara fem procent av bostadsinbrotten klaras upp. Nu får polisen ett nytt vapen i arsenalen.

– Samtliga av dessa inbrott är koncentrerade till Stockholmsområdet. Hemelektronikbutiker inom Stockholmsområdet med omnejd har generellt sett varit mycket hårdare drabbade under en längre tid nu, säger hon.

Och från polisens håll har man tröttnat och börjar nu ta ett mer samlat grepp kring den här typen av stölder. Till en början görs en större insats i just norra Stockholm, där Emir Gazibegovic utsetts till insatschef.

– Lokalpolisområde Järva har nu fått ansvaret för att hantera denna brottsvåg för Polisområde Nord i region Stockholms räkning. Detta är inte ett regionalt eller nationellt problem i nuläget. För närvarande ser vi över vår hantering av dessa ärenden i sin helhet samt de åtgärder vi vidtar på plats då brottet upptäcks. Det finns en utredningsenhet som för närvarande tar in alla de brotten och utreder dem på samma plats för att vi ska kunna nå så hög framgång som möjligt för kommande lagföring, säger han.

Och att det är ett ökande problem råder det ingen tvekan om. Elektronikkedjorna är extra hårt drabbade, men knappast ensamma.

– Vi har på senare tid fått en ökning av smash and grab-stölder. Stölderna är organiserade och riktade i första hand mot elektronikkedjor men även mot tobaksförsäljare där man riktar sig i första hand på tobaksvaror och lotter. Det kan handla om allt från en liten pressbyrå till att man tömmer lagret i en Willysbutik, säger Emir Gazibegovic.

Även på organisationen Svensk Handel jobbar man med de här frågorna och samarbetar givetvis också med polisen. Säkerhetschefen Per Geijer har sett en ökning, inte minst när det gäller organisering av de kriminella.

– Vi har alltid haft inbrott där man använt olika typer av verktyg, och en hjullastare är extremfall naturligtvis. Det är ett relativt omfattande arbete som krävs för att göra det.

inbrott

– Vi gör bedömningen att det finns en ökad organisering av det här, och det blir allt vanligare att man köper organiserade planer. Det kan exempelvis vara tillgång till maskinerna eller var man ska köra in för att komma åt så mycket som möjligt, säger han och konstaterar krasst:

– Det finns personer därute som drygar ut sin månadslön med att sälja den typen av plan. Man skor sig på brotten utan att behöva stå därute med kofot i hand.

Läs också: Polisen utreder grovt dataintrång mot svenskt företag

Minskad kontanthantering är så klart en förklaring till att tjuvarna riktar in sig på prylar istället. Men enligt Per Geijer finns det flera förklaringar.

– De stora brott som tidigare varit spektakulära, som bankrån och värdetransportrån har blivit färre. Det här handlar om en mognad för den kriminella branschen, om man nu kan kalla det en bransch. Det blir en kultur i vissa kretsar, och då ökar det. Dessutom är det spektakulärt och alla skriver om det. Ju större hål i väggen desto mer uppmärksamhet. Det är en viktig del av det.

Vad är det som stjäls, och hur stora summor brukar det handla om?
– Det är inte alltid de lyckas med sina brott, men det kan vara stora pengar. Mobiltelefoner idag är relativt dyra och relativt små, så det kan få plats mycket värde i en påse, säger Per Geijer.

Emir Gazibegovic på polisen säger också att det handlar om en tydlig övervägning mellan risk och utfall.

– De kriminella riktar i första hand in sig på dessa brott eftersom det är väldigt lukrativt, och låga påföljder vid upptäckt samt relativt liten upptäcktsrisk då dessa brott upptäcks en god stund efter att de lämnat brottsplatsen. Tjuvarna använder sig av snabba bilar för att fly från brottsplatserna. Bilarna är oftast av märket Audi, och är S- eller RS-modeller.

Kan butikerna göra något annorlunda för att skydda sig mot den här typen av brottslighet?
– Oftast är skalskyddet dåligt. Butikerna skulle kunna sätta upp metallstolpar som skyddar butiken utifrån så att ett fordon inte ens kan köra fram till deras väggar och entréer. Skulle dessa skydd finnas skulle tjuvarna tvingas att hitta på något annat och framförallt mycket långsammare sätt att ta sig in i butikerna, säger Emir Gazibegovic.